“Doar acționând și atrăgând alături oameni de valoare ce au același crez și aceleași principii poți reuși să faci schimbarea mentalității unei generații copleșite de comunism, și alteia devorată de plecarea din țară!”

Astazi mi-am luat inima-n dinti, si i-am dat drumul unui proiect care ma apasa de ceva vreme. Mai precis, de multa vreme. Si anume,

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Vreau sa produc o imagine a Ardealului prin oamenii ei.

Mi-am propus sa intervievez un esantion, care cred ca va descrie viata din Transilvania. Omenescul din noi, cu bune si cu nu asa de bune.

Eu cred ca Ardealul musteste cu oameni dintr-o bucata. Si daca ne unim intre noi si ne suflecam manecile, asa cum o facem doar noi, nu exista greutate pe care sa n-o putem urni.  

Asa ca sa-i dam drumul proiectului, fara sa mai pierdem vremea …

Primul meu interviu este cu dl. Bogdan Radu Giurgiu din orasul meu natal, Hunedoara.

Intrebare: Pentru cei care nu sunt din Hunedoara, cum va prezentati in doar doua minute?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Sunt hunedorean get beget, dintr-o familie din cărei istorie fac parte Episcopul Giurgiu Patachi https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Giurgiu_Patachi  precum și Crișan https://ro.wikipedia.org/wiki/Cri%C8%99an , am fost director la Excelenta, Interamerican, Raiffeisen și BCR, precum și seller / counseler la alte companii (Nederlanden, Banca Românescă sau Teletrade). Un profesionist ce a fost mereu nr. 1 în companiile în care a lucrat (ca director am fost nr. 1 chiar la nivel de țară), un om cu principii etice solide, un om de cuvânt, un om ce niciodată nu a cerut colegilor să facă mai mult decât poate el. Înțelegător dar și ferm, un tip ce a preferat să se retragă decât să facă compromisuri ce l-ar fi ajutat în carieră. Un om discret, ușor timid, ce apreciează munca în echipă și sfaturile bune.

Intrebare: Sunteti fiul unui medic foarte cunoscut din Hunedoara, aveti cariera dumneavoastra, o familie frumoasa, prieteni, pe scurt, aveti tot ce va trebuie. Si atunci, de ce va scoateti fire albe de par facand politica? Ce sperante va face sa functionati?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Nu-i vorba de speranțe ci de credința că doar acționând și atrăgând alături oameni de valoare ce au același crez și aceleași principii poți reuși să faci schimbarea mentalității unei generații copleșite de comunism, și a alteia devorată de plecarea din țară! Deoarece fără acești oameni nu se poate atinge masa critică necesară modificării așteptărilor de la politicieni, nu se poate hotărâ schimbarea sorții orașului, județului și chiar țării (să nu uităm îndemnul de acum 30 de ani… „azi în Timișoara, mâine în toată țara!” Îndemn ce a dus la izbucnirea revoltei ce a pus capăt comunismului).

Intrebare: Care este politicianul dumneavoastra favorit? Dar primar? Explicati va rog de ce in doar trei propozitii.

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Nu am favoriți deoarece fiecare om are în el elemente bune, acțiuni oneste, gânduri pozitive și rezultate memorabile, prin urmare încerc să iau de la fiecare ceea ce a fost sau este mai bun astfel încât să mă pot dezvolta în armonie deplină cu așteptările mele politice. Încă nu reușesc pe deplin, dar lucrez la asta pe mai departe…

Intrebare: Credeti ca se poate face politica de calitate in Romania? Care sunt argumentele dumneavoastra?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Cu siguranță. Ceea ce doresc forțele politice din România (indiferent că își spun de dreapta sau stânga) este crezul definit de Peter Iver Kaufmann ca:

the credulous citizens as some form of ciliate life, swimming uncritically, even mindlessly, in political currents generated by clever apologists for autocracy and tyranny! Cetățenii creduli sunt o formă de viată ciliată, ce înoată naiv și fără de minte în curentele politice generate de apologeți isteți doar în interesul autocrației și tiraniei.

Sau de Heinrich Zschokke: ce a introdus în vocabularul internațional în 1804 noțiunea de idioți utili drept concept pentru toți cei ce se oferă voluntar și gratis narcisiștilor, ce în jargon politic exprimă propagandiștii unei cauze ce nu o înțeleg sau pe cei folosiți în mod cinic de conducători întru realizarea propriilor interese.

De ce cred că forțele politice postdecembriste doresc să facă tot le stau în putință pentru a ne reduce la nivel de protozoare utile?… deoarece de 30 de ani nivelul de pregătire al celor ce ne conduc scade la fel ca și nivelul de trai, contrabalansate de o ofertă a prostului gust, a îmbogățirii peste noapte, a falselor exemple sau distrugerii sistematice a valorilor noastre sufletești precum satul, familia, munca, resursele naturale (pădurea, apele, resursele agricole oferite de glia strămoșească) sau respectul față de animale.

Odată trecut peste cele două aspecte enunțate mai sus politicienii vor reuși să se apropie de cetățeni, vor reuși să-i înțeleagă și nu vor uita că sunt plecați din rândul lor cu aceleași năzuințe și dorințe.

Intrebare: Care sunt in opinia dumneavoastra cele mai mari piedici pentru asta?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Piedici pentru trecerea de la acest tip de politică la alta onestă, curată, deschisă spre cetățean?

Răspunsul nu poate fi decât unul… schimbarea mentalității și a așteptărilor. Deoarece dacă vom înțelege că democrația nu însemnă posibilitatea de a-l jefui pe cale legală pe votant, de a ne găsi fericire doar în putere și bani, de a deveni respectat doar când ai o anumită poziție socială privilegiată, abia atunci vom reuși să ne schimbăm gândirea și să acceptăm că putem deveni oameni căutați și apreciați pentru calitățile noastre profesionale și morale. Cât despre așteptări acolo trebuie să acceptăm că ceea ce s-a distrus în 30 de ani nu se poate reface în patru și pentru a atinge nivelul dorit trebuie acționat în acest sens, adică onest, cu hărnicie, cu stimă față de cetățean, cu înțelegerea faptului că adevărul nu este întotdeauna de partea celui aflat la putere și atunci e nevoie de sfetnici buni, dar și de un popor ce să nu plece capul și care să-și ceară dreptul atunci când este încălcat!  

Intrebare: Credeti ca se poate face politica de calitate in Hunedoara? Daca da, care este argumentul dumneavoastra? Daca nu, ce-ar trebui schimbat?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Politica nu are cum să fie de calitate când oamenii ce-o fac sunt diletanți, nu au caracter, sau pur și simplu sunt niște hoți ce au înțeles că doar în acest mod se pot înavuți fără de grijă (a se uita la legile date de parlament în care protecția ce și-o acordă este de negândit pentru un simplu cetățean).

Iar dacă trebuie schimbat ceva, aceea este legea ce permite accesul la putere a unor corupți moral dar și mentalitatea celor ce votează. Un prieten spunea o dată ce frumos ar fi dacă cei ce votează ar fi solidari cu cei votați… au furat aleșii lor, să participe și votanții la recuperarea prejudiciului (să plătească alături de hoții dovediți), fac închisoare, să o împartă cu votanții deoarece aceștia le-au acordat încrederea! Să vedem atunci, într-o asemenea societatea, utopică ce-i drept, dacă cineva va mai gândi doar la meschinul interes propriu!

Intrebare: Daca asi fi miliardar si asi spune asa: “va dau un miliard de dolari cu conditia ca sa ma convingeti ca veti face ceva nemaipomenit cu ei.” Care ar fi sales pitch-ul dumneavoastra pentru miliard?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Statisticile spun: dacă pentru un salariu lunar de 1.000 de usd trebuie investiți aproape 15.000 usd, atunci o investiție de 1.000.000.000 usd poate genera 66.666.666 usd în salarii, echivalentul a 4.444 de salarii lunare, adică 4.444 noi locuri de muncă.

Cu acești bani se poate schimba nu numai fața unui oraș ci și soarta sa, iar investitorul poate culege roadele unei investiții inteligente în mod cert și clar deoarece până la urmă orice afacere garantată de implicarea administrației locale înseamnă un succes șigur și pe termen îndelungat.

Hunedoara așteaptă pe cel ce dorește să investească nu 1 mld ci 100.000.000 de usd pentru a-l sprijini să devină miliardar!

Intrebare: Care sunt cele mai mari trei probleme ale Hunedoarei. Va rog descrieti-le in trei minute.

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: a) Lipsa unei viitoare generații tinere… sporul natural fiind negativ. Se știe că tinerii muncesc, cheltuiesc, și se împrumută în zona localității unde trăiesc pe când vârstnicii fac economii sau cheltuiesc în alte locuri decât cele natale. Prin urmare o urbe fără de tineri reprezintă de fapt un mare azil, sau în cel mai fericit caz o stațiune geriatrică ce nu oferă viitor locatarilor ci doar un prezent dar și acela grevat de multe lipsuri.

b) Lipsa unor investiții mici dar certe, pe clar lipsa unor mici investitori locali, ce împreună cu familia să poată susține o activitate ce să le asigure un nivel de trai peste mediu. Transnaționalele vin și pleacă iar interesul lor este profitul, de aceea într-o zonă cu mare potențial turistic investitorii trebuie să fie mulți dar mici (proprietari de pub-uri, bistro-uri, magazine de suveniruri, mici hoteluri sau artiști ambulanți, etc) astfel încât banii să rămână în zonă și să fie imediat repuși în circuitul economico-financiar!

c) Lipsa unei gândiri clare și înțelepte cu privire la planul de dezvoltare a orașului deoarece fiecare edil în loc să gândească în favoarea Hunedoarei sau a cetățenilor acționează doar în interesul unui noi mandat, crezând că menirea unui primar este să construiască edificii cât mai multe, moderne și mari, ca votanții să vadă chipurile amprenta ce și-o lasă asupra urbei. Când de fapt interesul este să dezvolți orașul de așa natură încât doar infrastructura să fie asigurată de administrația locală, dar și aceea cu cap și cu privirea în viitor (de exemplu, turiștii doresc să vadă măcar parțial arhitectură medievală și o atmosfera de același gen sau cel puțin una ce păstrează influențele peisagistice ale unui început de secol XX într-un oraș ce deține singurul castel în stil gotic din estul Europei, și nicidecum decoruri moderne acolo unde istoria se dorește păstrată), iar zonele de interes economic să se dezvolte de la sine prin intermediul investitorilor din oraș.

Intrebare: Care sunt in opinia dumneavoastra cele mai mari trei realizari ale orasului din ultimii treizeci de ani?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: În mod ironic acestea ar fi:

– atragerea investitorului Draexlmaier ce a oferit la un moment dat și 3.000 de locuri de muncă

– plecarea la muncă în străinătete a peste 25% din populația orașului astfel încât cei rămași , copii, bunici, soții, să aibă din ce trăi

Si cam atât!

Intrebare: Care este cea mai mare oportunitate scapata in oras dupa Revolutie?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Aceea de a înțelege statutul nostru de oraș situat ultracentral în zona cu cea mai mare încărcare  de vestigii istorice din România. Aceea că nimeni nu a înțeles și încă așteptăm să înțeleagă că viitorul acestui oraș stă în turism plus servicii conexe și nu în industrie.

Intrebare: Daca veti ajunge primar al orasului, cum veti colabora cu cei din PSD si cei din PNL? Orasul are o mana de politicieni destul de mofturosi, in opinia mea. Totusi va trebui cumva sa lucrati cu ei. Cum veti proceda?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Este simplu, dacă vor simți că ideile lor sunt acceptate la masa dezbaterilor privind viitoarea față a orașului, dacă nu se vor mai simți reduși doar la rolul de ridicători de mână în consiliu, dacă vor vedea respect și recunoașterea meritelor (chiar dacă sunt din opoziție, să li se aplice ideile dacă sunt mai bune decât ale celor de la putere iar meritul ce-l au asupra acestei aspect să le fie recunoscut public) atunci va apărea o luptă în planuri de dezvoltare și vom trece de la promisiuni și planuri deșarte la realități crude dar eficiente pentru oraș și populația sa.

Oferă-le oamenilor posibilitatea de a lua hotărări, oferă-le buget, responsabilitate, încredere și concurența între ei va genera doar acțiuni benefice urbei (de exemplu oferă-le consilierilor locali repartizați pe zone un buget anual de  60.000 lei pe care să-l poată folosi cum vor ei în zona ce le-a fost repartizată și sunt convins că vei vedea rezultate uimitoare generate în folosul diferitelor cartiere).

Intrebare: Cum vedeti orasul in zece ani?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Golit de încă 15.000 de oameni, cu un combinat închis, un Draexlmaier plecat, cu peste 50% din oameni angajați la stat și conduși de o clică stânga – dreapta (PSD-PNL) ce la fiecare 4-8 ani va genera o altă elită politică ce va ține orașul subjugat propriilor lor interese de gașcă!

Intrebare: Care este in opinia dumneavoastra cea mai mare calitate pe care o aveti? Dar defect?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Faptul că am înțeles că nu pot fi omniscient și ubicuu iar adevărul este mereu relativ fiind văzut de fiecare dată doar prin ochii privitorului. Prin urmare am înțeles că trebuie să ascult, să recompensez, să laud, să accept faptul că altul poate fi mai deștept sau priceput ori cu mai multă experiență decât mine.

Iar ca defect enumăr incapacitatea de a mă adapta situației actuale, de a înțelege că oamenii doresc să fie mințiți frumos și doar ascultați! Pur și simplu nu pot accepta că cetățenii nu pot vedea adevărul mai ales când le și este prezentat plus explicat, și că aleg utopia în locul realității, din simplul motiv că toată lumea dorește să audă doar lucruri bune și elemente pozitive ce-i așteaptă-n viitor deși cu toții știm că viitorul va fi altul.

Intrebare: De ce spun unii despre Dumneavoastra ca sunteti elitist? Dar ipocrit?

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Deoarece ei cred că într-un oraș ca Hunedoara a fi elitist însemnă să fii considerat inapt pentru conducere pe motivul comunistoid că oamenii de jos conduc iar cei de sus, așa zisele elite, sunt de fapt exploatatorii.

Ipocrit… deoarece fiind candidat la Primaria Hunedoara a fi ipocrit însemnă că nu ești bun de votat, votul tău atrăgând apariția unui personaj mieros la prima vedere dar rapace și plin de interese meschine luat în profunzime. E pur și simplu o modalitate ieftină de a fi discreditat deoarece acțiunile mele civice fiind mult mai multe în 4 ani decât au realizat ceilalți candidați în 30 de ani!

Intrebare: Sunt multe sanse ca veti candida in 2020 pentru functia de primar al Hunedoarei. Care este mesajul dumneavoastra pentru hunedoreni?  

Dl. Bogdan Radu Giurgiu: Gândim la fel, reușim împreună, ne bucurăm cu toții!

Domnule Giurgiu, va multumesc pentru raspunsuri. Apreciez ca ati fost extrem de prompt cu interviul. Mult succes dumneavoastra, si va rog sa transmiteti salutarile mele cele mai calde familiei dumneavoastra si hunedorenilor, pe care nu i-am uitat o clipa.

Alex Doboli

Alex Doboli este absolvent al Universității Politehnica din Timisoara și profesor la Stony Brook University din New York.