fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăREDACȚIA ÎN LIMBA MAGHIARĂRedacția în limba maghiară | Vallási statisztika az Egyesült Államokból

Redacția în limba maghiară | Vallási statisztika az Egyesült Államokból

Publicat în

spot_img
spot_img

A Pew Közvéleménykutató Központ újabb eredményeket közölt az Egyesült Államok vallásos helyzetérôl. Kiderült, hogy az amerikai keresztyénség gyors és folyamatos hanyatláson megy keresztül. Pedig a múlt század közepén az evangéliumi keresztyének fölemelkedésben bízakodtak. A Központ szerint 2018-2019-ben az amerikai felnôttek 65%-a vallja magát keresztyénnek.

Ez az arányszám 12%-os visszaesést tükröz a 10 évvel ezelôttihez képest. Azok száma, akik magukat ateistának, agnosztikusnak vagy vallástalannak tartják a 2009-es 17%-ról 26%-ra emelkedett. Ezen belül a kimondottan ateisták részaránya megduplázódott, mert 2%-ról 4%-ra nôtt. Mind a protestánsok, mind pedig a katólikusok veszítettek tagjaik létszámából. Az amerikai népesség 43%-a vallja magát protestánsnak, amely szám 51%-ról esett le. Minden öt felnôtt közül egy katólikus hitet vall.

Ezek közül 54% évente csak néhányszor megy el az istentiszteletre vagy a misére, míg 45% legalább egy hónapban egyszer. Láthatjuk tehát, hogy 10 esztendô alatt mélyreható változások mentek végbe a hitélet területén. Az USA követte Nyugat-Európát az elvilágosiasodás elôretörésével.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Redactia

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

ELEDELÜNK

A samáriai asszonyról szóló történetben azt olvassuk, hogy miután ez a rossz nô újjászületett és megtért a Jézus Krisztussal való találkozás hatására, visszatért a városába és hírül adta mindenkinek, hogy mi ment végbe vele.

Személyes istenbizonyítékok

A filozófia évezredeken át gondolkodott azokról az istenbizonyítékokról, amelyeket végül mind meg is cáfolt. Ez azonban nem az istenbizonyítékok hitelességét minôsíti, hanem az emberi gondolkodásról ad lesúlytó képet.