A Pew Közvéleménykutató Központ újabb eredményeket közölt az Egyesült Államok vallásos helyzetérôl. Kiderült, hogy az amerikai keresztyénség gyors és folyamatos hanyatláson megy keresztül. Pedig a múlt század közepén az evangéliumi keresztyének fölemelkedésben bízakodtak. A Központ szerint 2018-2019-ben az amerikai felnôttek 65%-a vallja magát keresztyénnek.

Ez az arányszám 12%-os visszaesést tükröz a 10 évvel ezelôttihez képest. Azok száma, akik magukat ateistának, agnosztikusnak vagy vallástalannak tartják a 2009-es 17%-ról 26%-ra emelkedett. Ezen belül a kimondottan ateisták részaránya megduplázódott, mert 2%-ról 4%-ra nôtt. Mind a protestánsok, mind pedig a katólikusok veszítettek tagjaik létszámából. Az amerikai népesség 43%-a vallja magát protestánsnak, amely szám 51%-ról esett le. Minden öt felnôtt közül egy katólikus hitet vall.

Ezek közül 54% évente csak néhányszor megy el az istentiszteletre vagy a misére, míg 45% legalább egy hónapban egyszer. Láthatjuk tehát, hogy 10 esztendô alatt mélyreható változások mentek végbe a hitélet területén. Az USA követte Nyugat-Európát az elvilágosiasodás elôretörésével.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania