A Pew Közvéleménykutató Központ újabb eredményeket közölt az Egyesült Államok vallásos helyzetérôl. Kiderült, hogy az amerikai keresztyénség gyors és folyamatos hanyatláson megy keresztül. Pedig a múlt század közepén az evangéliumi keresztyének fölemelkedésben bízakodtak. A Központ szerint 2018-2019-ben az amerikai felnôttek 65%-a vallja magát keresztyénnek.

Ez az arányszám 12%-os visszaesést tükröz a 10 évvel ezelôttihez képest. Azok száma, akik magukat ateistának, agnosztikusnak vagy vallástalannak tartják a 2009-es 17%-ról 26%-ra emelkedett. Ezen belül a kimondottan ateisták részaránya megduplázódott, mert 2%-ról 4%-ra nôtt. Mind a protestánsok, mind pedig a katólikusok veszítettek tagjaik létszámából. Az amerikai népesség 43%-a vallja magát protestánsnak, amely szám 51%-ról esett le. Minden öt felnôtt közül egy katólikus hitet vall.

Ezek közül 54% évente csak néhányszor megy el az istentiszteletre vagy a misére, míg 45% legalább egy hónapban egyszer. Láthatjuk tehát, hogy 10 esztendô alatt mélyreható változások mentek végbe a hitélet területén. Az USA követte Nyugat-Európát az elvilágosiasodás elôretörésével.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.