fbpx
joi ,2 iulie, 2020
27.4 C
Cluj-Napoca

Iluminatul public din Cugir, modernizat cu fonduri europene

-

Sistemul de iluminat public din oraşul Cugir va fi modernizat printr-un contract de finanţare în valoare totală de peste 16,4 milioane de lei, majoritatea fonduri nerambursabile, semnat de către primarul Adrian Teban şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, potrivit unui comunicat de presă.

Contractul are o valoare totală de peste 16,4 milioane de lei, din care suma fondurilor nerambursabile solicitate este de 15,9 milioane de lei, respectiv peste 3,4 milioane de euro. Autorităţile locale estimează finalizarea proiectului până la data de 31 martie 2022.

“Prin realizarea acestei investiţii urmărim reabilitarea integrală a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ si calitativ optim pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor financiare, dar şi pentru a avea un sistem care va deservi populaţia pe o perioadă mai lungă de timp. Vom înlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurând astfel siguranţa şi buna vizibilitate atât pentru toţi conducătorii auto, cât şi pentru cetăţeni”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul oraşului Cugir, Adrian Teban.

Investiţia propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED.

“Fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. Practic, se va realiza montarea/înlocuirea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrică, cu becuri noi, tip LED, cu eficienţă energetică ridicată, durată mare de viaţă, care vor asigura confortul corespunzător, atât în cazul sistemelor existente, cât şi în cazul celor nou create. În cadrul proiectului este prevăzută şi reabilitarea instalaţiilor electrice, a stâlpilor şi cablajelor acestora, precum şi implementarea sistemului care va asigura controlul individual al fiecărui corp de iluminat, astfel încât fiecare corp de iluminat să poată fi pornit/oprit sau să i se regleze intensitatea luminoasă în mod automat, conform unor programe prestabilite şi a unor senzori”, arată sursa citată.

Potrivit directorului general al ADR Centru, acesta este al doilea proiect semnat pe acest domeniu, privind iluminatul eficient, după cel din Gheorgheni, în Harghita.

“Din nou, edilii cugireni sunt printre primii în Regiunea Centru, care atrag fonduri europene pentru eficientizare energetică. În aceste condiţii, prin toate proiectele REGIO deja contractate în oraşul Cugir, se vor utiliza fonduri în valoare totală de aproximativ 100 milioane lei, fie că vorbim de eficientizarea energetică a Maternităţii Spitalului, de crearea centrului de zi pentru vârstnici, cu cantină socială, ca şi de modernizarea grădiniţelor de la Şcoala Gimnazială ‘Iosif Pervain’, la care se adaugă proiectul de bază, de îmbunătăţire a mobilităţii urbane şi de reducerea a poluării, prin investiţii în infrastructură şi sisteme moderne de transport public. Realizarea proiectelor europene în oraş este impusă de necesitatea de a realiza o infrastructură la standarde europene, astfel încât condiţiile de trai din localitate să crească şi de rezultate vor beneficia toţi locuitorii din zonă, adică mai mult de 30.000 persoane, efectul obţinut fiind creşterea confortului public”, a declarat, conform comunicatului, directorul general al ADR Centru.

Distribuie articolul

Știri recente

Patinoar artificial acoperit cu balon presostatic, în apropiere de Târgu Mureş

Academia de Hochei din Ţinutul Secuiesc a anunțat că a început construcția unui patinoar artificial acoperit cu balon presostatic la Sângeorgiu de...

Felicia Stoian: Folclorul, cu toate ramurile lui, defineşte un popor

REPORTER: - Sunteți o apreciată interpretă de muzică populară și o cunoscută realizatoare de emisiuni folclorice televizate. Cum reușiți să ”împletiți” atât...

Doliu în sănătate. Primul medic din Maramureș, mort în urma infectării cu COVID-19

Dr. Nicolae Ștrempel, medic de familie în comuna Satulung, s-a stins din viață joi, în Baia Mare, unde era internat după ce...

A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva! (A)

Primăria Municipiului Deva şi operatorul Serviciului de salubritate pentru activitatea de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare SC Coral Impex...

Spectacole ale Teatrului de Păpuși „Puck”, în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca

Artiștii Teatrului de Păpuși „Puck” vor prezenta la finalul săptămânii două spectacole în aer liber, în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

Categorii populare

Comentarii recente

%d blogeri au apreciat: