fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBAIluminatul public din Cugir, modernizat cu fonduri europene

Iluminatul public din Cugir, modernizat cu fonduri europene

Publicat în

spot_img
spot_img

Sistemul de iluminat public din oraşul Cugir va fi modernizat printr-un contract de finanţare în valoare totală de peste 16,4 milioane de lei, majoritatea fonduri nerambursabile, semnat de către primarul Adrian Teban şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, potrivit unui comunicat de presă.

Contractul are o valoare totală de peste 16,4 milioane de lei, din care suma fondurilor nerambursabile solicitate este de 15,9 milioane de lei, respectiv peste 3,4 milioane de euro. Autorităţile locale estimează finalizarea proiectului până la data de 31 martie 2022.

„Prin realizarea acestei investiţii urmărim reabilitarea integrală a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ si calitativ optim pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor financiare, dar şi pentru a avea un sistem care va deservi populaţia pe o perioadă mai lungă de timp. Vom înlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurând astfel siguranţa şi buna vizibilitate atât pentru toţi conducătorii auto, cât şi pentru cetăţeni”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul oraşului Cugir, Adrian Teban.

Investiţia propusă constă în montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED.

„Fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. Practic, se va realiza montarea/înlocuirea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrică, cu becuri noi, tip LED, cu eficienţă energetică ridicată, durată mare de viaţă, care vor asigura confortul corespunzător, atât în cazul sistemelor existente, cât şi în cazul celor nou create. În cadrul proiectului este prevăzută şi reabilitarea instalaţiilor electrice, a stâlpilor şi cablajelor acestora, precum şi implementarea sistemului care va asigura controlul individual al fiecărui corp de iluminat, astfel încât fiecare corp de iluminat să poată fi pornit/oprit sau să i se regleze intensitatea luminoasă în mod automat, conform unor programe prestabilite şi a unor senzori”, arată sursa citată.

Potrivit directorului general al ADR Centru, acesta este al doilea proiect semnat pe acest domeniu, privind iluminatul eficient, după cel din Gheorgheni, în Harghita.

„Din nou, edilii cugireni sunt printre primii în Regiunea Centru, care atrag fonduri europene pentru eficientizare energetică. În aceste condiţii, prin toate proiectele REGIO deja contractate în oraşul Cugir, se vor utiliza fonduri în valoare totală de aproximativ 100 milioane lei, fie că vorbim de eficientizarea energetică a Maternităţii Spitalului, de crearea centrului de zi pentru vârstnici, cu cantină socială, ca şi de modernizarea grădiniţelor de la Şcoala Gimnazială ‘Iosif Pervain’, la care se adaugă proiectul de bază, de îmbunătăţire a mobilităţii urbane şi de reducerea a poluării, prin investiţii în infrastructură şi sisteme moderne de transport public. Realizarea proiectelor europene în oraş este impusă de necesitatea de a realiza o infrastructură la standarde europene, astfel încât condiţiile de trai din localitate să crească şi de rezultate vor beneficia toţi locuitorii din zonă, adică mai mult de 30.000 persoane, efectul obţinut fiind creşterea confortului public”, a declarat, conform comunicatului, directorul general al ADR Centru.

Redactia

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel