Una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania, biserica din Cincșor, va beneficia în curând de o nouă metodă de promovare printr-o aplicație-ghid multimedia ce va fi realizată prin intermediul proiectului ”Biserica culturală multimedia,” derulat de Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor.

Inițiatorii acestui demers și-au propus îmbunătățirea experienței de vizitare a bisericii, dar și creșterea numărului de turiști și individualizarea acestui monument în peisajul turistic al bisericilor fortificate transilvănene. În cadrul proiectului este în curs de dezvoltare o aplicație-ghid multimedia care facilitează o mai bună înțelegere a istoriei bisericii fortificate Cincșor, cu toate componentele sale. Aplicația va fi disponibilă online, dar va fi accesibilă pentru vizitatori și pe tablete și pe un ecran tactil în incinta fortificației.

Informația istorică referitoare la monument și comunitate este completată de planuri arhitecturale, imagini de arhivă, imagini cu obiecte din patrimoniul parohiei evanghelice Cincșor care nu pot fi expuse din motive de conservare sau securitate și chiar cu materiale audio (mostre ale dialectului săsesc local, înregistrări cu muzică interpretată la orga construită de Samuel Maetz).

În plus, în vestibulul de sub turnul-clopotniță, va fi amenajată o mică expunere de istorie a bisericii și comunității, ce completează expunerea permanentă din sacristia bisericii dedicată vieții muzicale a comunității (muzică bisericească, de fanfară, cultă), bazată pe arhiva muzicală istorică a sașilor cincșoreni. Dulapul fanfarei, tipărituri muzicale vechi, copii după manuscrise muzicale vechi și fotografii, instrumente muzicale, precum și un ecran tactil care va rula materiale audio și video legate de istoria muzicilor cincșorene – toate alcătuiesc o expunere interactivă.

Pe lângă elementele interactive ale micilor expuneri, destinate în special copiilor, aplicația-ghid va fi însoțită de un traseu de tip vânătoare de comori menit să ofere micilor turiști și familiilor lor o experiență de vizitare unică în peisajul bisericilor fortificate transilvănene.

Acest proiect, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, este integrat conceptului de biserică culturală pe care Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor îl pune în aplicare în cazul bisericii fortificate Cincșor de câțiva ani.

Pornind de la realitatea reducerii funcției cultice la minim, conceptul de biserică culturală presupune că monumentul trebuie să găzduiască evenimente și activități cultural-turistice pentru a-și asigura supraviețuirea, pentru a se reinventa și a-și păstra utilitatea atât la nivel comunitar, cât și la nivel general.

Proiect este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.