fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORIoan Bocşa, concert de colinde la Catedrala greco-catolică "Sfântul Nicolae" din Oradea

Ioan Bocşa, concert de colinde la Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Episcopia Română Unită cu Roma din Oradea organizează vineri, la Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”, un concert de iarnă cu colinde şi cântece tradiţionale, susţinut de interpretul Ioan Bocşa şi Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”.

„Acest eveniment este primul care, în perioada Postului Crăciunului din acest an, aduce prin colindă vestea Naşterii Domnului. În deschiderea concertului vor cânta corul de copii Enjoy Music, condus de Ovidiu Lazăr şi Alexandru Cristea, precum şi corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, condus de profesoara Nicoleta Tâmpu. Intrarea este liberă”, se arată într-un comunicat al episcopiei.

Conform aceleiaşi surse, solistul de muzică populară Ioan Bocşa, profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a înfiinţat Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane” în anul 1995, din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional.

Ansamblul, instruit şi condus de către Ioan Bocşa şi lect.univ.dr. Alina Stan, este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară.

Prin spectacolele susţinute, Ansamblul „Icoane”, format din grup vocal fete, grup vocal băieţi, grup mixt, trio transilvan şi interpreţi individuali, îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate din colecţii şi fonoteci sau culese direct din teren, din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.

Repertoriul abordat acoperă tot ciclul vieţii, cuprinzând cântece rituale ce însoţesc cele mai importante praguri – evenimente ale trecerii omului prin viaţă: naştere, cătănie, căsătorie, muncă şi moarte. Ponderea o ocupă colinda, cel mai important gen muzical din cadrul Sărbătorilor de Iarnă, având o bogăţie şi varietate unică.

„Prin modalităţile de preluare ale cântecelor, prin emisia vocală specific folclorică şi prin formula instrumentală tipică muzicii ţărăneşti transilvănene, Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească ‘Icoane’ îşi doreşte atingerea firescului şi adesea a dramatismului ritualurilor folclorice şi reconstituirea unei atmosfere proprii satului românesc de acum câteva sute de ani”, se menţionează în comunicat.

Personalitate marcantă a culturii româneşti, mentor al mai multor generaţii de interpreţi şi cercetători preocupaţi de studierea folclorului muzical românesc, Ioan Bocşa a adus contribuţii semnificative etnomuzicologiei româneşti prin culegeri de folclor efectuate în judeţele Alba, Hunedoara, Sălaj, Bistriţa, salvând din teren peste 3500 de producţii muzicale folclorice, prin organizarea unei arhive/fonoteci digitalizate şi elaborarea şi publicarea unor cărţi de specialitate.

Corul Liceului Greco-Catolic din Oradea a fost înfiinţat în 2017, având în componenţă elevi de gimnaziu şi liceu. Deşi foarte tânăr, corul este o prezenţă activă pe scenele muzicii corale româneşti, obţinând deja premii cum ar fi: locul 1 la Concursul Coral „Cântaţi cu noi” 2019, sau însoţind personalităţi marcante ale muzicii româneşti în concert. Astfel, au participat la Festivalul Coral „Francisc Hubic” alături de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin „- 2019, într-un concert alături de violonistul Alexandru Tomescu în cadrul turneului „Balada, un secol de muzică „- 2018, participarea la cantata „Carmina Burana” de Carl Orff, alături de corul şi orchestra Filarmonicii de Stat Oradea 2019.

Corul Enjoy Music are 50 de membri, elevi de până în clasa a IV-a, venind în întâmpinarea copiilor care doresc să îşi exprime bucuria prin cântec şi artă.

Redactia

Articole recente

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Mai multe articole de același fel

Director CNAIR: Joi, la ora 15.00, se deschide Drumul Expres care asigură legătura dintre Centura Oradea şi A3

Directorul general al CNAIR a precizat că, în viitor, acest sector de drum se va adăuga drumului expres Arad -Oradea pe coridorului de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică- Marea Neagră şi Marea Adriatică.