Așa după cum Știrile Transilvaniei anunța încă din luna iulie, proiecul de restaurare a bisericii fortificate din satul Alma Vii a fost ales pentru a fi finanțat de către Departamentul de Stat al SUA prin intermediul Fondului Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale. În total, americanii au selectat doar nouă proiecte din întreaga lume, iar investiția oferită bisericii din județul Sibiu este cea mai mare.

Proiectul este coordonat de Fundația Mihai Eminescu Trust, ei fiind cei care au anunțat printr-un comunicat de presă demararea efectivă a acestuia. Proiectului se numește „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” și este un proiect complex, integrat, de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu.

Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, anunță organizația.

„În acest an, doar 9 proiecte din întreaga lume au fost desemnate câștigătoare, iar proiectul Fundației Mihai Eminescu Trust, „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”, a fost cel care a câștigat cea mai mare finanţare la nivel mondial”, precizează sursa.

Astfel, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, vor mai fi derulate acţiuni ce au ca scop redarea lăcașului comunităţii şi folosirea bisericii în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul Satul de Sine Stătător dezvoltat de Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia este de a revitaliza comunităţile locale şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural. Satul de Sine Stătător urmăreşte implicarea oamenilor din comunitate, precum şi folosirea de cunoştinţe, unelte şi tehnici tradiţionale.

„REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” se va desfășura pe o perioadă de 27 de luni și va cuprinde 16 etape importante de implementare, cuprinse între 1 octombrie 2019 și 31 decembrie 2021. „Primii pași în implementarea proiectului REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii au fost deja făcuți. Este vorba de definitivarea contractului de finanțare și a etapelor de implementare a proiectului. Totodată, în prezent se lucrează la obținerea avizelor necesare obținerii autorizației lucrărilor de restaurare și refuncționalizare a bisericii”, mai transmite fundația.

La începutul anului viitor va fi lansată licitația pentru contractarea lucrărilor de restaurare.

Fundația Mihai Eminescu Trust a fost înființată în anul 2000 în județul Mureș cu misiunea de a dezvolta și implementa proiecte împreună cu comunitățile locale în care activează, pentru a proteja și valorifica patrimoniul cultural și natural al Transilvaniei.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.