Történt egyszer, hogy Pergamon királya összeveszett az egyiptomi fáraóval, aki aztán nem szállított neki többé papírusz nádat a Nílus partjáról. A pergamoni király ekkor elhatározta, hogy állatok bôrét használja fel arra, amire eddig a papíruszt. Ez utóbbi nevébôl származik a papír szavunk, míg az elôbbit pergamennek nevezik a származási város nevébôl. Hosszú-hosszú évszázadokon át használták a pergament különbözô dokumentumok megírására. A Bibliát is ilyen anyagra másolták.

Amikor 1592-ben Gutenberg a Szentírást nyomtatta, még mindig pergament alkalmazott, amihez akkoriban 170 borjú bôrére volt szükség, ami 40 Gulden (arany) értékû volt. Korabeli iratokból kikutatható, hogy 1 Gulden 60 Kreuzer-t ért, ami viszont egyenként 240 Pfenning-et képviselt. A Kr. utáni 1500-as években egy cipôt 25-50 Pfenning-ért lehetett kapni Németországban, amig egy font vaj kb. 5 Pfenning árú volt. Ha a mai vaj átlagos árát vesszük, akkor 67 000 amerikai dollár jön ki egy Biblia árának.

Akkor mennyit is ér számunkra a Bibliánk?

Drótos Árpad, református lelkipásztor, NYC

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.