Sute de machete statice, de la figurine la trenuleţe, de la avioane şi elicoptere la corăbii sau vase militare, sunt expuse în cadrul unei salon internaţional găzduit de Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, deschis duminică în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Avem participanţi din ţară, dar şi din străinătate, respectiv din Anglia, Italia şi Ungaria. Sunt 70 de expozanţi şi 325 de machete”, a declarat preşedintele Asociaţiei Modelism Alba, Ovidiu Socaciu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, expoziţia este structurată pe domenii, acoperind aproape toate perioadele istorice. Accentul este pus pe machete ce reprezintă aparatele din dotarea aviaţiei române, militare şi civile, precum şi pe nave.

Fiindcă în acest an s-au împlinit 50 de ani de la aselenizare, o vitrină din expoziţie este dedicată acelui moment. “Sunt replici ale navei purtătoare şi ale celor două module, de comandă şi cel lunar, fiind prezentată şi o hartă a zonei unde au aterizat pe Lună primii pământeni”, a explicat Ovidiu Socaciu.

Nu lipsesc din expoziţie nici machetele cu trimitere la science fiction.

În plus faţă de machetele statice, Salonul găzduieşte şi o expoziţie inedită, dedicată “Peliculei foto în serviciul Aviaţiei Militare Române”, organizată de Asociaţia AeRoHistoria.

“Sunt expuse fotografii şi piese legate de utilizarea peliculei foto în serviciul aviaţiei române, în misiunile de recunoaştere, în activitatea zilnică a aviaţiei militare, aparate montate la bordul avioanelor de cercetare”, a afirmat Ovidiu Socaciu.

De asemenea, sunt reproduse, cu acordul acestuia, şi fotografii deţinute de un fost pilot militar american din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, Salonul Internaţional de Machete Statice va putea fi vizitat până la finele lunii ianuarie

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania