O nouă descoperire excepţională din Cretacicul Superior continental al României a fost făcută pe teritoriul județului Alba, se arată într-un comunicat transmis de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB). Albadraco, sau ”dragonul zburător” din Transilvania, se numește specia de dinozaur pe care o echipă de cercetătorii româno-americani a descoperit-o în zona sud-vestică a Bazinului Transilvaniei. Descoperirea se referă la o reptilă zburătoare – pterozaur – de dimensiuni mari, care vieţuia într-o insulă populată cu specii de dinozauri pitici.

“Albadraco – ”dragonul zburător” din Transilvania – descoperire extrem de importantă a unei echipei de cercetători româno-americani – prezintă elemente unice în lume. Revista ştiinţifică Cretaceous Research a publicat de curând un articol semnat membrii acestei echipe: (Alexandru Solomon – Muzeul Judeţean Mureş şi Universitatea Babeş-Bolyai, Vlad Codrea – Universitatea Babeş-Bolyai, Márton Venczel – Muzeul Ţării Crişurilor şi Universitatea Babeş-Bolyai şi Gerald Grellet-Tinner – CONICET, Argentina, Muzeul de Istorie al Insulei Orcas, Eastsound, WA, SUA) care semnalează această nouă descoperire excepţională din Cretacicul Superior continental al României.

Conform echipei de cercetători, “Dragonul zburător” prezintă elemente unice în lume.

“Descoperirea lui Albadraco tharmisensis, un nou gen şi specie de pterozaur azhdarchid din Maastrichtianul Formaţiunii de Şard, din zona sud-vestică a Bazinului Transilvaniei (judeţul Alba, România), este de un interes remarcabil pentru comunitatea ştiinţifică deoarece reprezintă primul azhdarchid de dimensiuni mari descris din ‘ Insula Haţeg’.

Mărimea sa se încadrează între cea a lui Eurazhdarcho langendorfensis (dimensiuni medii) şi a formei gigantice Hatzegopteryx thambema, confirmând astfel co-existenţa azhdarchidaelor maastricthiene de dimensiuni medii, mari şi gigantice în România. (…) Denumirea generică derivă de la numele judeţului Alba, unde este localizată localitatea descoperirii şi din latinescul ‘draco’ = dragon. Denumirea speciei a fost stabilită după ‘Tharmis’, numele dacic al actualei Alba Iulia. În momentul de faţă localitatea de provenienţă a fosilelor, Oarda de Jos, este parte componentă a oraşului Alba Iulia”, se mai arată în comunicat.

Resturile descoperite prezintă o serie de caracteristici unice la nivel mondial.

“Prezenţa a două fragmente de ‘cioc’ bine conservate şi a unei vertebre cervicale care revin lui A. tharmisensis este foarte interesantă deoarece semnifică prima semnalare din Europa a unui fragment de premaxilar şi a unei simfize mandibulare asociate, provenite de la acelaşi individ. O serie de caractere morfologice ale premaxilarului şi simfizei mandibulare observate la A. tharmisensis se regăsesc şi la Bakonydraco galaczi (descoperit în Ungaria), sugerând posibilitatea ca aceşti doi taxoni, deşi separaţi de o relativ îndelungată durată de timp, să aparţină unui grup distinct de Azhdarchidae. Mai mult, vertebra cervicală provenită de la A. tharmisensis confirmă existenţa azhdarcharidelor cu gât scurt în Insula Haţeg. Nu în cele din urmă, prezenţa a două rânduri de foramene pe feţele laterale ale premaxilarului reprezintă cea dintâi semnalare la nivel mondial a unei astfel de specificităţi pentru un azhdarchid cretacic superior. Albadraco tharmisensis a făcut parte din ecosistemele terestre insulare ale arhipelagului Oceanului Tethys”, mai specifică sursa citată. 

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.