Convocarea la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului rus, Valeri Kuzmin, pentru a da explicații în privința limbajului folosit la adresa Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei României nu a rămas fără reacție. Ambasada Rusiei a postat un mesaj pe Facebook, chemând la discuții Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, organizația de la care a pornit valul de revoltă publică la adresa noilor încercări ale Rusiei de manipulare a istoriei.

Printr-un mesaj pe pagina de Facebook, Ambasada Rusiei a chemat la discuții ANRM, organizație care s-a sesizat prima față de postarea prin care ambasada Rusiei o ataca cu furie pe șefa Casei Regale pentru exprimarea unor poziții pro-NATO și pro-UE.

Prin tonul mesajului, diplomații ruși nu cheamă la o discuție nepărtinitoare, ci vrea să-și pună la punct criticii. Ambasada consideră că Rusia a fost acuzată „neîntemeiat” că a atacat Georgia și Ucraina, și că afirmațiile Custodelui Coroanei in acest sens sunt „născociri calomnioase”

„Ne-a atras atenția petiția răspândită de mass-media electronică locală „Demnitatea și regalitatea românească. O atitudine în prag de 1 decembrie”, alcătuită de reprezentanții Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, Alianței pentru Centenar și ai societății civile. În această privință, ținem să remarcăm că autorii documentului menționat, care este dedicat comentariului nostru pentru presa din 22 noiembrie a acestui an, au evitat sensul său esențial. Comentariul invoca faptul următor: Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Margareta, care și-a asumat funcții ce nu-i sunt caracteristice, de evaluare a politicii externe a statelor străine, în speță a Rusiei, și a acuzat în mod neîntemeiat țara noastră de agravarea situației din regiunea Mării Negre, de „atacul împotriva Georgiei în 2008, Ucrainei în 2014 și intervenția militară în Orientul Mijlociu în 2015”.

Explicațiile Ambasadei despre esența acestor născociri calomnioase, din punctul de vedere al diplomației ruse, au rămas aproape neobservate.” a scris Ambasada Rusiei, care le cere criticilor să vină cu documente.

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la București Valery Kuzmin pentru o discuție, MAE considerând inacceptabile poziționările misiunii diplomatice ruse și subliniază necesitatea menținerii unui discurs în limitele diplomatice.

„Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federației Ruse la București pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de director general”, au precizat reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.