La Timişoara a început, marţi, Conferinţa internaţională cu tema “După 30 de ani. Moştenirea otrăvită a comunismului”, organizată de Asociaţia Memorialul Revoluţiei (AMR) din Timişoara, cu participarea unor invitaţi din Germania, Ungaria, Bulgaria, Albania, Republica Moldova şi România.

Directorul executiv şi vicepreşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei din Timişoara, Gino Radu, a declarat că întâlnirea se doreşte a fi un pas în plus după documentare şi cercetare, pentru a vedea cum poate fi valorificat acest patrimoniu cultural şi cultura memoriei.

“De ce moştenirea otrăvită? Dacă ne uităm pe parcursul schimbărilor care au avut loc după 1989 în România, mai ales în domeniul politic, dar nu numai, dacă ne gândim ce am vrut noi în momentul 1989 când am ieşit în stradă pentru libertate, pentru căderea comunismului, pentru o viaţă democratică în libertate şi cum a evoluat viaţa socio-politică în România, cred că într-o oarecare măsură se potriveşte acest titlu de moştenire otrăvită. Dacă ne uităm cine a condus România în toţi aceşti ani, cred că acest titlu se potriveşte. Idealurile şi speranţele noastre nu au fost toate împlinite, au fost şi plusuri, dar şi destule lucruri care nu au mers foarte bine mai ales în zona politicului, poate şi pentru faptul că nu aveam în spate o viaţă politică democrată”, a detaliat Gino Radu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, datele statistice arată că în Timişoara au fost în zilele Revoluţiei peste 100 de morţi, peste 400 de răniţi, însă în realitate au fost mai mulţi pentru că nu au fost declaraţi toţi, au fost 42 de cadavre ale eroilor sustrase din morga Spitalului Judeţean de securitate şi miliţie pentru a ascunde crimele din 1989, aproape 1.000 de arestaţi, din care 100 de copii, dar şi copii decedaţi.

“Timişoara a fost o săptămână singură în lupta dictaturii şi am rezistat, iar după 22 decembrie a venit o altă conducere şi o altă deschidere către Europa. Dacă a fost lovitură de stat? Câte puţin din fiecare: şi revoltă la început, şi revoluţie, iar la Bucureşti ceea ce a fost este foarte discutabil. În mare parte adevărul se ştie, dar vinovaţii nu au fost pedepsiţi. Să nu uităm că după fuga lui Ceauşescu au fost mai mulţi decedaţi decât înainte şi rămâne întrebarea de ce”, a continuat Gino Radu.

Pe parcursul celor două zile ale conferinţei (26-28 noiembrie), vor fi abordate teme incitante, precum Revoluţia din Decembrie 1989, schimbările socio-politice din Europa Centrală şi de Est, disidenţe în perioada comunistă, comunismul în Europa Centrală şi de Est şi cultura memoriei.

Evenimentul are loc în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi al Fundaţiei Europene pentru Ştiinţă şi Cercetare din Berlin (Europaische Stiftung fur Wissenschaft und Forschung Berlin).

Pe lângă prelegeri, dezbateri şi mese rotunde, în cadrul conferinţei vor mai avea loc un vernisaj, o prezentare de carte şi un workshop la care vor participa cunoscute memoriale din România.

Marţi, de la ora 18.00, va fi prezentată publicului expoziţia itinerantă a Muzeului Memorial “Runde Ecke” din Leipzig, care va fi deschisă de consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, Ralf Krautkramer, şi de şefa Secţiei cultură, educaţie şi probleme ale minorităţilor a Ambasadei Germaniei în România, dr. Saskia Schmidt. Joi, de la ora 17.30, va fi lansat volumul “Candelă împotriva timpului. După 30 de ani”, în prezenţa autorilor Titus Suciu şi Vasile Bogdan.

Sursa: Agerpres

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.