Grădina Botanică din Jibou va avea în primăvară un impresionant aranjament floral reprezentând o moară de vânt olandeză, după ce în această perioadă sunt plantați peste 20.000 de bulbi de lalele şi alte specii de flori. Grădinii Botanice din Jibou i-au fost puse la dispoziție gratuit bulbii de către o companie ce este furnizor al Casei regale olandeze, iar întregul aranjament a fost conceput de unul din cei mai mari specialişti olandezi în design floral.

Directorul pentru Europa de Est al firmei olandeze ce a oferit bulbii de flori, Jos Belen, a precizat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că aranjamentul floral va fi vizibil în luna aprilie a anului viitor, când vor înflori toate speciile plantate în această toamnă.

Acesta a adăugat faptul că aranjamentul va include şi o nouă specie de lalea concepută de firma olandeză, de culoare alb-verzuie, al cărui nume urmează a fi stabilit de către de către reprezentanţii Grădinii Botanice Jibou.

“Grădina Botanică din Jibou va avea anul viitor amenajat sectorul ornamental cu o tematică specific olandeză. Este ceva ce ne-am dorit pentru a scoate în evidenţă mai bine colaborarea pe care o avem cu colegii şi partenerii noştri din Olanda şi faptul că ei au fost alături şi sunt alături de noi. (…) Acţiunea de astăzi reprezintă amenajarea unei zone din grădina botanică cu un simbol al Olandei. Ne-am gândit la moara de vânt, care este unul dintre cele mai cunoscute simboluri olandeze. Va fi realizat în integralitatea lui din flori, aşa cum îi stă bine unui simbol olandez. Florile sunt donaţie din partea firmei Jub Holand, care este alături de noi, iar designul în sine a fost făcut tot de către specialistul firmei respective, care şi-a rupt din timp să vină în România şi să fie alături de noi pentru a realiza acest design impresionat, zic eu, cu siguranţă unic la nivelul acesta, în peisajul românesc. Vor fi undeva la 20.000 de bulbi plantaţi în aceste zile, care nu sunt numai lalele, sunt din diferite specii, dar care ilustrează acel tablou tipic olandez”, a declarat Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice Jibou, instituţie ce are în administrare Grădina Botanică.

Cel care a conceput designul este unul din cei apreciaţi specialişti din Olanda, Jan Guldemond. Prezent şi el la conferinţa de presă, a precizat că s-a ales modelul unei mori de vânt, pentru că este unul din simbolurile Olandei.

La Grădina Botanică Jibou sunt prezenţi, joi, mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Horticultură, din cadrul USAMV Cluj-Napoca, pentru a putea afla de la specialiştii olandezi detalii practice despre acest domeniul, pe care îl studiază, teoretic, la orele de curs.

De asemenea, din Olanda este prezent un student al Nordwin College, cu care grădina botanică din Jibou colaborează de mai mulţi ani.

Întreaga activitate se desfăşoară cu sprijinul Consulatului Olandei din Cluj şi are ca obiectiv realizarea în primăvara anului viitor a unei expoziţii cu tematică olandeză în sectorul ornamental al Grădinii Botanice “Vasile Fati” din Jibou, cu număr record de flori şi elemente decorative cu specific olandez.

Sursa text: Agerpres

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.