Sub numele de “Ziua pentru acţiune climatică“, tinerii din 20 de orașe iniţiază demersuri de solicitare a declarării stării de urgenţă climatică, generația lor considerând că rezolvarea problemelor climatice nu mai suportă amânare. Marşurile şi protestele sunt organizate de mişcarea Fridays For Future din România şi Climate Strike România și vor avea loc în seara zilei de vineri, 29 noiembrie.

”La nivel local şi naţional protestăm şi iniţiem campanii de conştientizare şi informare. La nivel european suntem parte dintr-o echipă care merge către uniunea europeană cu o serie de politici publice prin care le cerem implementarea acordului de la Paris. Iar la nivel global suntem parte din echipa care a redactat declaraţia tinerilor, un act recunoscut de UNFCCC ( United Nations Framework Convention on Climate Change) şi UNGA (United Nations General Assembly)”, trasmit organizatorii într-un comunicat de presă.

Marşurile şi protestele pentru acţiune climatică au loc în toată lumea, sunt din ce în ce mai frecvente şi sunt organizate pentru a comunica politicienilor că sistemul pe care ei îl reprezintă trebuie să schimbe strategia existentă şi să declare stare de urgenţă climatică.

În data de 20 Septembrie, la primul marş de acest fel organizat în România, au fost prezenţi peste 1.000 de oameni în Bucureşti şi 800 oameni în celelalte 8 oraşe în care a avut loc protestul, majoritatea fiind elevi. Pentru că acest număr de oameni nu a fost suficient pentru a ne asculta cererile, sunteţi aşteptaţi iar, în număr şi mai mare, pe 29 Noiembrie.

Factorii de decizie trebuie să înţeleagă că oamenii nu vor mai tolera un mediu politic care nu ia în considerare schimbările climatice.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania