Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012

Compozitorului valsului “Valurile Dunării, timişoreanul Iosif Ivanovici (1845 – 1902), i-a fost acordat titlul de “Cetăţean de Onoare”, post mortem, al municipiului Timişoara. Distincţia i-a fost înmânată, miercuri, strănepotului compozitorului, pianistul Andrei Ivanovici, de către viceprimarul Dan Diaconu, care în cuvântul de Laudatio a arătat, între altele, că Iosif Ivanovici a fost un dirijor şi compozitor român, autorul celebrei piese “Valurile Dunării”, creaţia lui cuprinzând în majoritate dansuri (valsuri, cadriluri, polci) şi marşuri.

Iosif Ivanovici a intrat copil de trupă în fanfara Regimentului 6 Infanterie din Galaţi, unde a luat lecţii de clarinet sub îndrumarea lui Alois Redl şi a fost unul dintre cei mai talentaţi interpreţi din regimentul său, a studiat muzica la Iaşi sub îndrumarea pedagogului Emil Lehr. Ulterior, a fost dirijor al mai multor formaţii de muzică militară.

“În timpul petrecut la conducerea muzicii Regimentului 6 Linie din Galaţi, compune în anul 1880 celebrul vals Valurile Dunării. Publicistul lugojean Cristian Ghinea a făcut o descoperire interesantă legată de cunoscuta compoziţie Valurile Dunării. O scurtă perioadă de timp, Ivanovici a fost capel-maistru al fanfarei militare din Lugoj, ocazie cu care a cunoscut-o pe Sara Fried, o domnişoară de origine evreiască din Lugoj, care l-a inspirat să scrie valsul ce va face ocolul pământului, aducându-i celebritatea, lucrarea fiind tipărită la aproape fiecare editură muzicală străină”, a spus Dan Diaconu.

Piesa a fost prezentă şi la Expoziţia Universală de la Paris din 1889, în aranjamentul orchestral semnat de Emile Waldteufel, bucurându-se de un succes fulminant. Din 116 compoziţii scrise de autori reputaţi, “Valurile Dunării” a fost aleasă pentru a fi imnul oficial al Expoziţiei Universale de la Paris, care a marcat şi inaugurarea celebrului Turn Eiffel.

Astfel, piesa “Valurile Dunării” a devenit imediat cunoscută în întreaga lume, revista berlineză Die Musik numindu-l pe Ivanovici în 1903 drept “regele valsului românesc”.

Într-un film de colecţie, Dishonored (1931), celebra actriţă Marlene Dietrich interpretează la pian o variantă a valsului lui Ivanovici, în anul 1946, regizorul Alfred Green realiza un film biografic The Jolson Story, unde protagonistul interpretează valsul sub denumirea de The Aniversary Song, variantă cântată mai târziu de artişti celebri precum Tom Jones, Frank Sinatra şi Andrew Williams. O altă variantă se poate asculta pe coloana sonoră a filmului Mayerling (1968).

În ceea ce priveşte cariera, Iosif Ivanovici avansează până la gradul de inspector general al muzicii militare din România, iar datorită funcţiilor deţinute intră în contact şi cu Casa Regală a României. Astfel, scrie câteva lucrări pentru Palat, respectiv valsurile Farmecul Peleşului, Carmen Sylva, Balul Reginei, Carol Marş, Les adores, Souvenir de Sinaia. Se stinge din viaţă în anul 1902, după ce revenise la comanda muzicilor militare, în locuinţa sa din Bucureşti şi lasă moştenire lumii întregi peste 350 de piese muzicale valoroase.

“Având în vedere toate cele enumerate mai sus, precum şi faptul că reputatul compozitor Iosif Ivanovici (Jovan Ivanovic) a fost numit postmortem Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, prin HCL nr. 506 din 25.10.2019, propun să-i înmânăm acum acest titlu, în memoria străbunicului său, domnului Andrei Ivanovici, pianist de renume internaţional, strănepotul lui Iosif Ivanovici”, a încheiat Dan Diaconu.

În acelaşi context, Filarmonica Banatul a programat pentru vineri un concert simfonic în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei, dirijat de Gheorghe Costin, cu un program ce cuprinde şi Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1 în si bemol minor op.23 de Piotr Ilici Ceaikovski, care-l va avea ca solist pe pianistul Andrei Ivanovici. 

Sursa: Agerpres

Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012
Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.