fbpx
5.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORCriza lemnului de foc, o vulnerabilitate în asigurarea pazei pădurilor

Criza lemnului de foc, o vulnerabilitate în asigurarea pazei pădurilor

Publicat în

spot_img
spot_img

Volumul total al lemnului tăiat ilegal a scăzut cu 20% în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar se constată o criză în asigurarea lemnelor de foc pentru populaţie, a declarat joi, în şedinţa Colegiului Prefectural, reprezentantul Direcţiei Silvice (DS) Bihor, Ion Maioru.

„Această criză a lemnului de foc poate constitui o vulnerabilitate în asigurarea pazei pădurilor, în special în apropierea comunităţilor rurale mai sărace sau dependente de resursele forestiere pentru asigurarea lemnului pentru foc. Romsilva, prin acţiunile întreprinse, a început deja să ia măsuri pentru a atenua această criză, pentru a contracara efectele negative ale acesteia”, se arată în informarea Direcţiei Silvice Bihor.

Responsabilul pentru paza pădurilor din cadrul DS Bihor, Ion Maioru a menţionat că prejudiciile înregistrate ca urmare a tăierilor ilegale în ultimii doi ani sunt de amploare redusă şi nu există zone extinse cu riscuri majore.

„La scăderea nivelului infracţionalităţii în domeniul tăierilor ilegale de arbori şi a transportului ilegal de material lemnos a contribuit în mare măsură şi cadrul legislativ care în ultima perioadă a introdus numeroase reglementări, restricţii, monitorizări în timp real în domeniu (aplicaţii precum SUMAL,Wood Traking etc.), precum şi înăsprirea drastică a unor sancţiuni”, a spus acesta.

Pentru tăieri ilegale de arbori s-au întocmit şi înaintat către parchete 27 de infracţiuni, pentru 200 metri cubi de lemn, în valoare de peste 115.000 lei. De asemenea s-au constatat şi aplicat 195 de contravenţii, pentru 247 mc, în valoare de peste 87.000 lei. Trei contravenţii s-au constatat la păşunat abuziv şi nu s-a înregistrat niciun incendiu în fond forestier.

În ceea ce priveşte controlul circulaţiei materialului lemnos, în primele nouă luni s-au efectuat 1.953 de acţiuni, care s-au soldat cu încheierea unui număr de 63 procese verbale de constatare a sancţiunii contravenţionale, cu un cuantum al amenzilor de 134.000 lei şi un volum total de material lemnos confiscat de 390 mc.

Direcţia Silvică Bihor administrează o suprafaţă de 118.293 ha, majoritatea suprafeţelor fiind pe teritoriul administrativ al judeţului Bihor.

Din acestea, 60.974 ha sunt proprietate publică a statului, 33.960 ha – proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale şi 23.359 ha, proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice.

Sursa: Agerpres

Redactia

Articole recente

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

Mai multe articole de același fel