Volumul total al lemnului tăiat ilegal a scăzut cu 20% în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar se constată o criză în asigurarea lemnelor de foc pentru populaţie, a declarat joi, în şedinţa Colegiului Prefectural, reprezentantul Direcţiei Silvice (DS) Bihor, Ion Maioru.

“Această criză a lemnului de foc poate constitui o vulnerabilitate în asigurarea pazei pădurilor, în special în apropierea comunităţilor rurale mai sărace sau dependente de resursele forestiere pentru asigurarea lemnului pentru foc. Romsilva, prin acţiunile întreprinse, a început deja să ia măsuri pentru a atenua această criză, pentru a contracara efectele negative ale acesteia”, se arată în informarea Direcţiei Silvice Bihor.

Responsabilul pentru paza pădurilor din cadrul DS Bihor, Ion Maioru a menţionat că prejudiciile înregistrate ca urmare a tăierilor ilegale în ultimii doi ani sunt de amploare redusă şi nu există zone extinse cu riscuri majore.

“La scăderea nivelului infracţionalităţii în domeniul tăierilor ilegale de arbori şi a transportului ilegal de material lemnos a contribuit în mare măsură şi cadrul legislativ care în ultima perioadă a introdus numeroase reglementări, restricţii, monitorizări în timp real în domeniu (aplicaţii precum SUMAL,Wood Traking etc.), precum şi înăsprirea drastică a unor sancţiuni”, a spus acesta.

Pentru tăieri ilegale de arbori s-au întocmit şi înaintat către parchete 27 de infracţiuni, pentru 200 metri cubi de lemn, în valoare de peste 115.000 lei. De asemenea s-au constatat şi aplicat 195 de contravenţii, pentru 247 mc, în valoare de peste 87.000 lei. Trei contravenţii s-au constatat la păşunat abuziv şi nu s-a înregistrat niciun incendiu în fond forestier.

În ceea ce priveşte controlul circulaţiei materialului lemnos, în primele nouă luni s-au efectuat 1.953 de acţiuni, care s-au soldat cu încheierea unui număr de 63 procese verbale de constatare a sancţiunii contravenţionale, cu un cuantum al amenzilor de 134.000 lei şi un volum total de material lemnos confiscat de 390 mc.

Direcţia Silvică Bihor administrează o suprafaţă de 118.293 ha, majoritatea suprafeţelor fiind pe teritoriul administrativ al judeţului Bihor.

Din acestea, 60.974 ha sunt proprietate publică a statului, 33.960 ha – proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale şi 23.359 ha, proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice.

Sursa: Agerpres

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.