fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEExpoziţie la Budapesta dedicată explorărilor arheologice desfăşurate pe câmpul bătăliei din 1849...

Expoziţie la Budapesta dedicată explorărilor arheologice desfăşurate pe câmpul bătăliei din 1849 de lângă Sighişoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Cine ar spune că acest loc este un câmp de luptă?” este numele expoziției deschise miercuri în incinta Muzeului Literar Petőfi (PIM) din Budapesta și dedicată cercetărilor desfăşurate pe câmpul bătăliei de lângă Sighişoara, care a avut loc pe 31 iulie 1849 și unde a dispărut poetul revoluţionar Petőfi Sándor.

PIM, împreună cu Institutul şi Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării din Ungaria au lansat în 2018/2019 un proiect comun bazat pe metodele arheologiei conflictelor, cu scopul de a cunoaşte desfăşurarea bătăliei de la Sighişoara, incluzând cercetarea pe teren cu detectoare de metal.

Au fost trecute pe hartă datele GPS ale aproximativ 400 de descoperiri, în mare parte urme de obuz ruseşti sau maghiare, a fost determinat focarul bătăliei pe baza calculelor balistice şi au fost identificate urmele manevrelor generalului Bem pe puncte de reper reale. Numeroase reminiscenţe strategice sau vestigii ale ţinutelor militare ne oferă indicaţii despre mişcările concrete ale trupelor maghiare şi ţariste participante la operaţii.

Expoziţia de cameră poate fi vizitată până la 31 ianuarie 2020, ea oferă o vedere de ansamblu asupra istoriei cercetării şi locurilor comemorative vizibile azi prin fotografii de la faţa locului, hărţi, arhive fotografice, memorii şi reprezentări artistice. Expoziţia prezintă şi procesul prin care cunoştinţele privitoare la bătălie au fost transformate de informaţiile descoperirilor trecute pe hartă.

Directoarea adjunctă Petra Török a spus în deschiderea expoziţiei că aceasta oferă un bun prilej pentru a prezenta rezultatele măsurării prin scanare cu laser, harta cu modelarea descoperirilor, armele, rezultatele balistice şi proiectilele, dar totodată atrage atenţia asupra distrugerii rapide a fostului câmp de luptă, asupra stării deplorabile a locurilor comemorative şi a monumentelor legate de acest loc istoric.

Hermann Róbert, consilier şef şi director adjunct ştiinţific al Institutului şi Muzeului de Istorie Militară, a subliniat că o asemenea cercetare poate demonstra cunoştinţele anterioare şi poate
îndrepta atenţia asupra faptului că ştim foarte puţin despre circumstanţele dispariţiei lui Petőfi Sándor şi despre desfăşurarea bătăliei.

Zoltán Soós, directorul Muzeului Judeţean Mureş a evocat începuturile cercetărilor, afirmând că zona Sighişoarei şi a comunei Albeşti dispune de un potenţial arheologic ridicat.

Arheologul şi istoricul József Laszlovszky, conducătorul programului Studii despre Patrimoniul Cultural al Universităţii Central Europene, a pus în evidenţă faptul că istoria maghiarilor cuprinde trei bătălii emblematice, bătăliile de la Muhi, Mohács şi Sighişoara. El a afirmat că marea pierdere a bătăliei de la Sighişoara nu este în primul rând eşecul militar, ci mai mult
dispariţia unuia dintre cei mai importanţi poeţi maghiari. Vorbitorul a amintit că expoziţia de cameră oferă numeroase informaţii şi cunoştinţe, fiind localizată între alte două expoziţii dintre care prima prezintă cariera completă a poetului, iar cealaltă stratificarea cultului Petőfi.

Redactia

Articole recente

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Primăria Arad anunță prima acțiune de dezinsecţie din acest an

Primăria Municipiului Arad anunță cetățenii orașului că joi, 4 aprilie și vineri, 5 aprilie 2024 se vor desfășura activităţi de dezinsecţie pe domeniul public și privat al municipalității.

Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul e-Factura, extinsă până la 31 mai

De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanţelor a avut numeroase discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinţe, pentru a evita sancţiunile.

Spitalul din Rupea va fi modernizat, după 50 de ani de la construcție

Valoarea investiției este de 101.872.000 lei, iar durata de realizare a obiectivului este estimată la 28 de luni

Mai multe articole de același fel

Ansamblul Memorial Petőfi Sándor de la Albeşti va fi renovat şi modernizat

Ansamblul în Memoria lui Petőfi Sándor din Albeşti se află în locul în care au fost înhumaţi între 300 şi 400 de soldaţi maghiari căzuţi în bătălia din 31 iulie 1849, în memoria lor şi a poetului Petőfi Sándor fiind ridicat un obelisc de circa 9 metri înălţime.