Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012

PSD a întârziat deliberat să recalculeze pensiile pentru a nu-și asuma implicațiile financiare, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„Faptul că am cerut respectarea termenului legal și m-am implicat personal pentru a cere, periodic, situații privind modul în care se lucrează și se recuperează întârzierile mi-a ridicat următoarea situație, pe care o voi prezenta, astăzi, în ședința de Guvern.

Este vorba despre generarea, prin încheierea dosarelor de recalculare, a nevoii de a primi fonduri suplimentare, pentru a acoperi aceste costuri.

Înclin să cred că, problema fiind cunoscută de mai multă vreme, a fost o strategie deliberată de a se prelungi durata finalizării recalculării acesteia, tocmai pentru că urmează implicații financiare pe care PSD n-a vrut să și le asume”, a declarat Violeta Alexandru.

Ea spune că sunt „dosare întârziate cu jumătate de an, un an și peste un an”.

Cea mai gravă situaţie este la Alba, unde se regăsesc 3.731 de dosare întârziate, respectiv  43% din totalul dosarelor întârziate, a anunţat ministrul Muncii, explicând că situaţia trenează de circa cinci ani, de când o parte dintre angajaţii de la Casa de Pensii au fost implicaţi într-o serie de activităţi de corupţie, şi nu a fost rezolvată nici până acum.

Demnitarul a explicat că, în urma mesajelor pe care le primește de la pensionari, a ajuns la concluzia că problemele sunt „relativ diferite de la un sector la altul, dar per ansamblu” situațiile neplăcute sunt generate de un management defectuos, cum este cazul de la Casa Județeană de Pensii Ilfov.

Nu în ultimul rând, ministrul Muncii a ținut să asigure „toate aceste persoanele” că vor primi sumele rezultate în urma recalculării și că le va „reprezenta interesele” în ședința de Guvern de joi.

Violeta Alexandru spune că șeful Casei de Pensii a intrat în concediu medical imediat cum a fost ea numită ministru și a început să ceară detalii privind întârzierea recalculării pensiilor și-i cere acestuia să-și lămurească situația.

“Fac un apel la preşedintele încă în exerciţiu al Casei Naţionale de Pensii să-şi lămurească situaţia. Domnia sa a intrat brusc în concediu când eu am devenit ministru şi am început să cer informaţii cu privire la situaţia întârzierilor în recalcularea pensiei. La început au fost câteva zile, a intrat în concediu medical, sunt un om respectuos care nu are o atitudine de lipsă de înţelegere faţă de astfel de momente prin care trece cineva”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul crede că, prin acest concediu prelungit, şeful Casei de Pensii caută să fugă de responsabilitate.

”Cu toate acestea, înclin să cred că, prin concediul prelungit pe care îl tot cere, caută să fugă de responsabilitate în ceea ce priveşte rezultatele evaluării pe care am făcut-o şi mai ales în ceea ce priveşte faptul că îi cer explicaţii inclusiv ca urmare a semnalelor pe care le primesc de la pensionari. Sunt practici diferite de lucru în casele locale de pensii pe care le doresc explicate de către conducerea Casei Naţionale de Pensii, iar concediul prelungit al domnului preşedinte mă pune în situaţia de a obţine informaţiile relativ greu, respectiv mă pune în situaţia de a nu putea să discut în mod responsabil cu cineva care a gestionat acest sistem înaintea venirii mele în funcţia de ministru”, a mai spus ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a menţionat că va discuta cu premierul despre această situaţie.

“Prin urmare, voi discuta cu premierul cu privire la această situaţie în cazul în care domnul preşedinte, căruia din câte ştiu îi expiră ultimul concediu medical la sfârşitul acestei săptămâni, nu va lua singur o decizie privind continuarea activităţii în fruntea Casei Naţionale de Pensii”, a mai afirmat ministrul.

Întrebată cine va fi noul şef al Casei de Pensii, Violeta Alexandru a răspuns: “Nu am încă o persoană în minte pe care să o comunic public, am mai multe variante, am trei variante pe care le voi prezenta a premierului, sunt persoane care au experienţă, respectiv m-au convins în ceea ce priveşte modul în care vor aborda lucrurile în Casa Naţională de Pensii, dar în lipsa unei decizii privind care dintre aceste persoane ar fi cea mai potrivită, o decizie pe care o va lua domnul premiere pe baza inclusiv a punctelor mele de vedere şi a altor informaţii pe care domnia sa le poate accesa, vă voi comunica numele persoanei. Intenţioneaz să fac o schimbare la nivelul conducerii Casei Naţionale de Pensii şi îndată ce se va lua decizia, vă comunic”.

Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012
Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.