23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaMónika Kozma: Nu este nevoie de niciun acord bilateral româno-maghiar pentru derularea...

Mónika Kozma: Nu este nevoie de niciun acord bilateral româno-maghiar pentru derularea programului de dezvoltare economică în Transilvania

Publicat în

spot_img
spot_img

Mónika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica, însărcinată cu administrarea programului pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania finanțat de guvernul maghiar, a calificat ca nefondate criticile formulate de ambasadorul României la Budapesta. Ea a spus că programului este derulat de o persoană juridică din România, Fundaţia Pro Economica, cea care acordă ajutoare din surse puse la dispoziţie de guvernul ungar. Kozma susține că pentru acest lucru nu este nevoie de niciun acord bilateral, conform normelor europene, în România desfăşurându-se şi diverse alte proiecte finanţate de Norvegia sau Elveţia.

Într-un interviu acordat cotidianului transilvănean Krónika, Mónika Kozma a reacţionat la afirmaţiile pe care ambasadorul Marius Lazurca le-a făcut într-un discurs rostit la festivitatea
organizată la Békéscsaba, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea secţiei româno-maghiare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei (MKIK).

Directoarea executivă a fundaţiei a spus că cea mai veche “intervenţie externă” de acest tip aparţine Germaniei, stat care derulează de peste douăzeci de ani programe destinate în primul rând saşilor din Transilvania, prin intermediul unei fundaţii similare cu Fundaţia Pro Economica.

Potrivit directoarei, programul de dezvoltare nu discriminează, adăugând că programul are şi beneficiari de limbă română, iar fundaţia nu ţine evidenţa apartenenţei etnice a beneficiarilor.

Mónika Kozma a considerat că ambasadorul trebuia să aprecieze mai degrabă faptul că statul român a beneficiat de o sumă echivalentă cu 8 milioane euro, sub formă de TVA, doar din
programul de finanţări mici acordate agricultorilor.

De asemenea, Kozma a spus că acuzaţiile nu ar fi trebuit exprimate tocmai la evenimentul festiv la care a fost lăudată buna colaborare româno-maghiară.

“Aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar nu a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi nu face obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural. În consecinţă, o spunem din nou, România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităţilor române, în mod transparent şi nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislaţiei române şi a regulilor aplicabile pieţei interne UE, precum şi a strategiilor şi programelor naţionale care vizează dezvoltarea regională”, a spus ambasadorul român la Budapesta, Marius Lazurca într-un discurs susținut luni la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Secţiei Româno-Maghiare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei (MKIK)

Sursa: MTI

Articole recente

Expoziții, conferințe și dezbateri sub umbrela creativității la Festivalul ZAIN din Cluj-Napoca

În 2022, ZAIN este despre viitorul muncii și cum va arăta el.

Sibiu a fost, timp de două zile, capitala IT-ului românesc, cu ocazia Sibiu Innovation Days

Sibiu Innovation Days este un reper pe harta inovației din România, jucând un rol important în dezvoltarea rețelelor de colaborare între specialiști din industrie, administrație și comunitatea de cercetare academică.

Astra Film Festival 2022, teleportare în viitor cu filme imersive și proiecții Full DOM la Sibiu

Cea de-a XXIX -a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sibiu, Astra Film Festival, se va desfășura  anul acesta între 9 și 16 octombrie.

Primăria Timișoara pregăteşte cea mai mare investiţie realizată până acum în termoficarea centralizată din oraş

Consiliul Local a adoptat, vineri, proiectul prin care cofinanţarea din bugetul local destinată acestei achiziţii este estimată la 1 milion de lei.

Mai multe articole de același fel

Lapoviţă şi ninsoare pe Transalpina

Drumarii intervin duminică pe Transalpina, unde a nins, şi recomandă şoferilor să evite deplasarea în zonă dacă nu au autovehicule echipate de iarnă.

Ministrul Mediului: Via Transilvanica, una dintre cele mai îndrăzneţe şi frumoase iniţiative din România

Proiectul Via Transilvanica al Asociaţiei Tăşuleasa Social urmăreşte marcarea şi amenajarea unui traseu turistic şi de pelerinaj pe lungimea celor 1.400 de kilometri. Traseul poate fi parcurs integral sau în etape, la pas, călare sau cu bicicleta, iar iniţiatorii îşi doresc ca acest drum tematic să pună în valoare bogăţiile culturale, istorice şi naturale şi să sprijine dezvoltarea comunităţilor locale.