fbpx
joi ,2 iulie, 2020
27.4 C
Cluj-Napoca

Parlamentul European declară situația de urgență privind clima

-

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care declară situația de urgență privind clima și protecția mediului în Europa și la nivel global. Rezoluția cere Comisiei Europene măsuri mai dure pentru a transforma economia din UE într-una neutră din punct de vedere al climei până în 2050, măsuri ce vor avea un impact major asupra economiilor naționale.

Rezoluția prin care se declară situația de urgență privind clima și protecția mediului a fost adoptată cu 429 de voturi pentru, 225 împotrivă și 19 abțineri.

Parlamentul Europan a cerut accelerarea reducerii emisiilor globale din aceste sectoare, iar o misiune dificilă îi va reveni Adinei Vălean, comisarul european pe Transport. Deputații consideră că nivelul de ambiție existent este insuficient pentru reducerea semnificativă a emisiilor din aviație și sectorul maritim, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Ar trebui ca toate țările să includă emisiile provenite din transportul maritim și aviația internațională în contribuțiilor stabilite la nivel național, au adăugat deputații. Aceștia solicită de asemenea Comisiei să includă sectorul maritim în Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

Mai mult, europarlamentarii cer președintelui noii Comisii Europene, Ursula von der Leyen, să includă un obiectiv de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în Pactul ecologic european.

Într-o rezoluție separată, Parlamentul solicită UE să-și prezinte strategia de atingere a neutralității climatice până în anul 2050, cu ocazia Conferinței ONU pentru schimbările climatice ce va avea loc în luna decembrie la Madrid.

Europarlamentarii cer de asemenea ca toate propunerile legislative și bugetare făcute de Comisie să fie în conformitate cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1.5°C.

Parlamentul European a mai cerut ca țările UE să-și dubleze contribuțiile la Fondul verde pentru climă, la nivel internațional. Statele membre ale UE sunt cei mai mari furnizori de finanțare publică a combaterii schimbărilor climatice, iar bugetul UE ar trebui să respecte pe deplin angajamentele internaționale ale Uniunii.

În cele din urmă, deputații solicită de urgență tuturor statelor membre să elimine subvențiile directe și indirecte pentru combustibilii fosili până în 2020.

„Parlamentul European a adoptat acum o poziție ambițioasă pentru conferința COP 25 de la Madrid. Având în vedere situația de urgență privind clima și protecția mediului, este esențial să reducem emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. De asemenea, este un mesaj clar și oportun pentru Comisie cu câteva săptămâni înainte de publicarea comunicării privind Pactul ecologic”, a declarat Pascal Canfin (Renew Europe, FR), președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, potrivit comunicatului citat.

O serie de state, administrații locale și oameni de știință au declarat că planeta se confruntă cu o situație de urgența privind clima.

Comisia Europeană a propus deja obiectivul atingerii un nivel zero al emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050, însă Consiliul European nu a avizat această propunere din cauza opoziției Poloniei, Ungariei si Cehiei.

Distribuie articolul

Știri recente

O nouă investiție majoră, din fonduri europene, la Oradea

Astăzi, la Oradea, a fost semnat contractul de finanțare cu o valoare de aproximativ 11 milioane de euro pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir....

Mit spulberat: Un an din viaţa unui câine NU echivalează cu şapte ani din viaţa unui om

Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa...

Patinoar artificial acoperit cu balon presostatic, în apropiere de Târgu Mureş

Academia de Hochei din Ţinutul Secuiesc a anunțat că a început construcția unui patinoar artificial acoperit cu balon presostatic la Sângeorgiu de...

Felicia Stoian: Folclorul, cu toate ramurile lui, defineşte un popor

REPORTER: - Sunteți o apreciată interpretă de muzică populară și o cunoscută realizatoare de emisiuni folclorice televizate. Cum reușiți să ”împletiți” atât...

Doliu în sănătate. Primul medic din Maramureș, mort în urma infectării cu COVID-19

Dr. Nicolae Ștrempel, medic de familie în comuna Satulung, s-a stins din viață joi, în Baia Mare, unde era internat după ce...

Categorii populare

Comentarii recente

%d blogeri au apreciat: