Turiștii care ajung în Țara Moților în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie neapărat să treacă pe lista de activități și o călătorie cu mocănița. Celebrul tren care circulă pe linia îngustă dintre municipiul Brad și Crișcior va fi pus în funcțiune începând din acest sfârșit de săptămână și va circula până în data de 5 ianuarie 2020.

Veche de peste un secol, locomotiva cu aburi care pufăie și se opintește să tragă după ea celebrul trenuleț este, fără îndoială, o atracție de neratat pentru orice copil, dar și pentru părinți. Cu atât mai mult, în perioada sărbătorilor de iarnă când, o călătorie cu mocănița aduce și șansa de a-l întâlni chiar pe Moș Crăciun.

Conform programului, mocănița va circula sâmbătă, 30 noiembrie și duminică, pe 1 decembrie 2019, cu plecări din Crișcior, la orele 13:00 și 15:00, și din Brad, Biserica Mare Ortodoxă -13:25-15:25 şi 14:15-16:15, şi din fața Gării CFR Brad, la orele 14:00 și 16:00. De asemenea, mocănița va circula și vineri, pe 6 decembrie, cu plecări de la aceleași ore.

Cei care doresc să facă o plimbare cu mocănița și să-l aibă alături și pe Moș Crăciun, vor putea face acest lucru duminică, pe 08 decembrie, precum și în zilele de 15 și 22 decembrie. De pe 25 decembrie, mocănița va circula zilnic până după Revelion, pe 5 ianuarie 2020.

Prețul unui bilet pentru plimbarea dus — întors este de 20 de lei pentru adulți, respectiv 10 lei pentru copii.

Calea ferată pe care circulă mocăniţa a fost construită în anul 1907, pentru transportul de cărbune către Uzina Electrică din Gura Barza. În prezent, cei 7 kilometri de cale ferată îngustă sunt exploatați de o companie privată condusă de un om de afaceri austriac, Georg Hocevar. Din păcate, este imposibil ca acest tren să circule pe toată perioada anului. Sărbătorile de iarnă, Paștele și ziua de 1 iunie sunt singurele momente când acest minunat trenuleț circulă și plimbă turiștii, așa că merită profitat.

Credit foto: Georg Hocevar

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.