Octavian Mădălin Bunoiu, prorector şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara, a fost distins, joi, cu Ordinul Palmes Académiques, în grad de cavaler, de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis.

Ordre des Palmes Académiques este o decorație acordată de Republica Franceză unor profesori universitari și figuri distincte din lumea culturii și educației. Înființată inițial în 1808 de împăratul Napoleon ca o decorație destinată membrilor de seamă ai Universității din Paris, Ordinul Palmes Académiques a fost adus în forma sa actuală, ca ordin de merit, la 4 octombrie 1955, de către președintele René Coty.

În cadrul ceremoniei desfăşurate la Reşedinţa Franţei, ambasadoarea a declarat că distincţia recompensează parcursul universitar al lui Bunoiu, despre care spune că a contribuit la dezvoltarea relaţiilor universitare şi ştiinţifice între Franţa şi România. Ramis a făcut referire şi la ataşamentul lui faţă de legăturile cu comunitatea ştiinţifică franceză.

Ambasadoarea a menţionat că Universitatea de Vest din Timişoara este pe locul patru în clasamentele naţionale ale universităţilor române şi că Bunoiu a contribuit la această reuşită prin dinamismul său.

Ramis a făcut referire şi la cariera de cercetător a lui Bunoiu, unul dintre cei mai buni specialişti în creşterea şi caracterizarea cristalelor. Ea a amintit că Bunoiu a fost recompensat cu nenumărate distincţii, printre care premiul “Constantin Miculescu” al Academiei Române pentru fizică în 2012 şi premiul Asociaţiei române pentru Ştiinţa Materialelor şi Creşterea Cristalelor în 2003.

Ambasadoarea Franţei a afirmat că Bunoiu este în egală măsură “un apărător al francofoniei”, pentru că şi-a susţinut teza de doctorat în cotutelă la Institutul Politehnic din Grenoble în 2003 şi de atunci nu a încetat să se implice în dezvoltarea de parteneriate universitare şi ştiinţifice între Universitatea de Vest din Timişoara şi mari instituţii de cercetare sau de învăţământ superior franceze.

Ramis a menţionat că Asociaţia Membrilor Ordinului Palmes Académiques a fost creată în 1962 şi plasată sub înaltul patronaj al preşedintelui Republicii Franceze şi al ministrului Educaţiei Naţionale. Ea a spus că asociaţia e prezentă pe cinci continente şi că formează mari comunităţi umane şi culturale care reunesc elite intelectuale din lume.

Ea a amintit că joi este Ziua Internaţională a Profesorului de Franceză, menţionând că fără profesori nu se poate mări numărul elevilor care învaţă franceza şi că e nevoie de cadre didactice bune, experimentate.

Bunoiu a declarat că distincţia primită înseamnă foarte mult pentru el. “Pentru mine, Franţa (…) e a doua ţară. M-am ataşat foarte mult de cultura franceză, m-am ataşat mult de valorile pe care le promovează, merg destul de des în Franţa”, a spus Bunoiu.

Inspectorul general de limba franceză, Manuela Delia Anghel, a transmis mesajul ministrului Educaţiei, Monica Anisie, potrivit căruia Franţa onorează din nou activitatea didactică şi de cercetare academică la nivel înalt realizată în România prin distincţia acordată lui Bunoiu.

Ministrul Educaţiei a menţionat că predarea limbii franceze şi în franceză este o prioritate pentru România. Ea a amintit că primul acord interguvernamental care promovează învăţământul bilingv româno-francez a fost semnat la Bucureşti în septembrie 2006, cu ocazia celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei. Anisie a precizat că programul naţional lansat cu acea ocazie a condus la introducerea în 2008 a bacalaureatului bilingv francofon. Ea a informat că în prezent există 23 de licee bilingve în întreaga ţară, dintre care 18 au primit distincţia “FrancEducation”. În mesajul său se arată că învăţământul superior românesc oferă, de asemenea, peste 100 de programe de studiu în limba franceză, în toate domeniile, atât în universităţile publice, cât şi în cele private.

Potrivit lui Anisie, într-o statistică recentă, publicată cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Străine, Eurostat a plasat România în rândul primelor cinci ţări europene, cu 95% dintre elevi care studiază la şcoală două limbi străine. Ea a menţionat că aproape 1,2 milioane de elevi studiază în prezent limba franceză la şcoală ca prima sau a doua limbă străină. 

Sursa: Agerpres

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania