fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEVIDEO | Prorectorul UVT, distins cu Ordinul Palmes Académiques de către ambasadoarea...

VIDEO | Prorectorul UVT, distins cu Ordinul Palmes Académiques de către ambasadoarea Franței

Publicat în

spot_img
spot_img

Octavian Mădălin Bunoiu, prorector şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara, a fost distins, joi, cu Ordinul Palmes Académiques, în grad de cavaler, de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis.

Ordre des Palmes Académiques este o decorație acordată de Republica Franceză unor profesori universitari și figuri distincte din lumea culturii și educației. Înființată inițial în 1808 de împăratul Napoleon ca o decorație destinată membrilor de seamă ai Universității din Paris, Ordinul Palmes Académiques a fost adus în forma sa actuală, ca ordin de merit, la 4 octombrie 1955, de către președintele René Coty.

În cadrul ceremoniei desfăşurate la Reşedinţa Franţei, ambasadoarea a declarat că distincţia recompensează parcursul universitar al lui Bunoiu, despre care spune că a contribuit la dezvoltarea relaţiilor universitare şi ştiinţifice între Franţa şi România. Ramis a făcut referire şi la ataşamentul lui faţă de legăturile cu comunitatea ştiinţifică franceză.

Ambasadoarea a menţionat că Universitatea de Vest din Timişoara este pe locul patru în clasamentele naţionale ale universităţilor române şi că Bunoiu a contribuit la această reuşită prin dinamismul său.

Ramis a făcut referire şi la cariera de cercetător a lui Bunoiu, unul dintre cei mai buni specialişti în creşterea şi caracterizarea cristalelor. Ea a amintit că Bunoiu a fost recompensat cu nenumărate distincţii, printre care premiul „Constantin Miculescu” al Academiei Române pentru fizică în 2012 şi premiul Asociaţiei române pentru Ştiinţa Materialelor şi Creşterea Cristalelor în 2003.

Ambasadoarea Franţei a afirmat că Bunoiu este în egală măsură „un apărător al francofoniei”, pentru că şi-a susţinut teza de doctorat în cotutelă la Institutul Politehnic din Grenoble în 2003 şi de atunci nu a încetat să se implice în dezvoltarea de parteneriate universitare şi ştiinţifice între Universitatea de Vest din Timişoara şi mari instituţii de cercetare sau de învăţământ superior franceze.

Ramis a menţionat că Asociaţia Membrilor Ordinului Palmes Académiques a fost creată în 1962 şi plasată sub înaltul patronaj al preşedintelui Republicii Franceze şi al ministrului Educaţiei Naţionale. Ea a spus că asociaţia e prezentă pe cinci continente şi că formează mari comunităţi umane şi culturale care reunesc elite intelectuale din lume.

Ea a amintit că joi este Ziua Internaţională a Profesorului de Franceză, menţionând că fără profesori nu se poate mări numărul elevilor care învaţă franceza şi că e nevoie de cadre didactice bune, experimentate.

Bunoiu a declarat că distincţia primită înseamnă foarte mult pentru el. „Pentru mine, Franţa (…) e a doua ţară. M-am ataşat foarte mult de cultura franceză, m-am ataşat mult de valorile pe care le promovează, merg destul de des în Franţa”, a spus Bunoiu.

Inspectorul general de limba franceză, Manuela Delia Anghel, a transmis mesajul ministrului Educaţiei, Monica Anisie, potrivit căruia Franţa onorează din nou activitatea didactică şi de cercetare academică la nivel înalt realizată în România prin distincţia acordată lui Bunoiu.

Ministrul Educaţiei a menţionat că predarea limbii franceze şi în franceză este o prioritate pentru România. Ea a amintit că primul acord interguvernamental care promovează învăţământul bilingv româno-francez a fost semnat la Bucureşti în septembrie 2006, cu ocazia celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei. Anisie a precizat că programul naţional lansat cu acea ocazie a condus la introducerea în 2008 a bacalaureatului bilingv francofon. Ea a informat că în prezent există 23 de licee bilingve în întreaga ţară, dintre care 18 au primit distincţia „FrancEducation”. În mesajul său se arată că învăţământul superior românesc oferă, de asemenea, peste 100 de programe de studiu în limba franceză, în toate domeniile, atât în universităţile publice, cât şi în cele private.

Potrivit lui Anisie, într-o statistică recentă, publicată cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Străine, Eurostat a plasat România în rândul primelor cinci ţări europene, cu 95% dintre elevi care studiază la şcoală două limbi străine. Ea a menţionat că aproape 1,2 milioane de elevi studiază în prezent limba franceză la şcoală ca prima sau a doua limbă străină. 

Sursa: Agerpres

Redactia

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.