9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăINTERVIU“Consider ca traiesc cea mai frumoasa perioada a vietii mele, atat din...

“Consider ca traiesc cea mai frumoasa perioada a vietii mele, atat din punct de vedere profesional, social si nu in ultimul rand cultural”

Publicat în

spot_img
spot_img

Continui astazi proiectul meu “Imaginea Ardealului prin oamenii sai”, oferindu-va al doilea interviu.

De data asta, este domnul Mircea Adrian Radu, un tanar foarte vrednic de douazeci si patru de ani, in prezent student in anul sase la Facultatea de medicina al Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.

Eu as avea multe de spus despre el, dar asta ar reduce spatiul pentru raspunsurile sale. Ori, raspunsurile lui sunt mult mai interesante decat orice as scrie eu.

Sa trecem prin urmare direct la interviu.             

Intrebare: Cum este sa fii student la medicina in anul VI? Te rog incearca sa sumarizezi viata unui medicinist pe intelesul unuia ca mine, care nu stie mai nimic despre medicina.

Dl. Mircea Adrian Radu: Consider ca traiesc cea mai frumoasa perioada a vietii mele, atat din punct de vedere profesional, social si nu in ultimul rand cultural. Facultatea de Medicina din cadrul UMF ‘’Iuliu Hatieganu’’, din Cluj-Napoca, a fost, este si va ramane una de prestigiu, in tara si in lume. In cadrul acesteia se pregatesc spre a deveni medici atat studenti romani (majoritatea), cat si studenti de alte nationalitati, precum englezi, francezi sau germani.  Fiind student in an terminal, am de a face cu si mai multe provocari decat am avut pana acum si aici ma refer la conceperea lucrarii de licenta si pregatirea propriu-zisa pentru promovarea examenului de rezidentiat.  Aceasta facultate implica retinerea a cat mai multor informatii despre patologiile organismal uman, cat si o parte practica, care consta in participarea activa a studentului la stagii, in cadrul spitalelor universitare, stagii in cursul carora incercam sa aplicam ce am invatat in timpul cursurilor sau individual.

Intrebare: Crezi ca exista ceva care diferentiaza studentii de la medicina de cei de la universitate sau Politehnica? Da-ne te rog detalii despre asta.

Dl. Mircea Adrian Radu: Dupa parerea mea, aceasta profesie este una vocationala, pe care ar trebui sa o urmeze doar cei mai dedicati dintre noi si cei care poarta o iubire neconditionata fata de semenii lor. O lege nescrisa spune ca un pacient este pe jumatate vindecat atunci cand empatizeaza cu clinicianul. De asemenea, pregatirea unui medic nu se incheie niciodata, acesta trebuind sa isi actualizeze informatiile permanent, ceea ce implica un efort fizic, psihic si nu in ultimul rand financiar. Exista multe sacrificii de sine, inclusiv la nivel familial, de multe ori.

Intrebare: Ce crezi ca este partea cea mai grea cand studiezi medicina? Dar partea cea mai usoara?

Dl. Mircea Adrian Radu: Usor nu pot sa spun ca este vreodata, dar nici imposibil.  Studiile au dovedit ca profesia de medic este una dintre cele mai solicitante si cu un impact negativ asupra starii de sanatate prin turele multiple pe care trebuie sa le efectuezi pe timpul noptii si stresul maxim privind responsabilitatile multiple asumate in tratarea pacientului. Satisfactia salvarii unei vieti este un sentiment de nepretuit si nu poate fi oferit de vreo alta profesie.

Intrebare: Care an l-ai simtit ca a fost cel mai greu? Dar cel mai usor?

Dl. Mircea Adrian Radu: Al treilea an de studii il consider a fi cel mai greu de pana acum, din cauza volumului imens de informatii necesar a fi retinut intr-un timp relativ scurt, cat si a materiilor in sine, acesta fiind practic primul an universitar in care ai parte de mai multe provocari si mai multa comunicare cu pacientul. Este un an de referinta, in care se pun bazele gandirii clinice. Toti anii au fost mai mult sau mai putin dificili, dar acesta a fost cel mai greu.

Intrebare: Cum ti s-a parut tranzitia de la liceu la facultate? Cum a fost sa te acomodezi sa traiesti departe de mama si de tata, si de orasul tau natal?

Dl. Mircea Adrian Radu: A fost o trecere brusca, petrecuta intr-un interval scurt de timp, dificila pe alocuri, dar benefica. Practic am constientizat ca mutarea in sine este o alta etapa a dezvoltarii mele pe plan profesional si nu numai, iar acest lucru m-a incantat, cu toate ca am lasat in urma familia, prietenii si locurile natale.

Intrebare: Ce din ce ai invatat tu in liceu ti s-a parut cel mai util dupa ce ai ajuns student?

Dl. Mircea Adrian Radu: Am invatat inca de la o varsta frageda ca pentru a obtine ceva in viata  intr-un mod cinstit si onest ai de parcurs un drum lung si nicidecum usor. Toate acestea se pot obtine prin seriozitate, munca, perseverenta, constanta si sacrificii. Diferenta dintre perioada liceului si facultate poate parea enorma la inceput, dar asta nu ar trebui sa demoralizeze proaspetii studenti din a-si da silinta.

Intrebare: Ce sfat le dai acelora care acum sunt in liceu si se pregatesc pentru admitere la medicina? Dar acelora care sunt nehotarati daca sa studieze medicina sau altceva? Poti sa le dai un sfat cum sa-si faca decizia mai usoara?

Dl. Mircea Adrian Radu: Le recomand celor care doresc sa urmeze aceasta cale sa fie sinceri cu ei insisi, sa se gandeasca serios, sa se sfatuiasca cu persoane avizate si apoi sa decida daca vor sa imbratiseze aceasta profesie sau nu. Individual se pot obtine satisfactii enorme daca faci cu adevarat ceea ce iti place. Ii indemn sa isi urmeze visul, oricat de greu ar parea acest lucru si indiferent de obstacolele intalnite in cale. In viata, mai bine tintesti o stea si nimeresti un varf de munte, decat sa traiesti cu dezamagirea ca nu ai incercat mai mult, intr-un moment de cotitura.

Intrebare: Cum crezi tu ca trebuie sa fie un curs perfect? Dar un profesor perfect? Cum ai preda tu un curs daca ai fi la catedra?

Dl. Mircea Adrian Radu: Un curs ideal nu ar trebui sa fie foarte lung, de maxim o ora si jumatate si ar trebui sa contina informatiile esentiale despre tema in cauza. Un profesor ideal ar trebui sa starneasca interesul studentilor prin modul in care transmite informatiile catre acestia. Prefer de asemenea sa asist la un curs interactiv si in timpul caruia sa imi pot fixa in minte anumite idei si notiuni despre subiectul discutat. In ipostaza in care as fi cadru didactic, as incerca sa aplic lucrurile amintite mai sus.

Intrebare: Daca ai fi ministrul invatamantului, ce schimbari ai face in invatamantul universitar?

Dl. Mircea Adrian Radu: Acordarea unui procent mai mare din PIB pentru invatamant, accederea in sistemul de invatamant prin examene transparente, doar pe baza de competente, acordarea de stimulente financiare sub forma de burse pentru tinerii supradotati din punct de vedere intelectual si incurajarea aparitiei unui sistem de invatamant privat, competitiv, cu standarde ridicate de acces si de mentinere in astfel de unitati de invatamant. Acestea ar fi cateva din masurile pentru care as milita din postura de ministru al invatamantului.

Intrebare: Mai ai timp sa te distrezi? Ce faci in timpul liber? Cum te relaxezi? Cum se relaxeaza studentimea de acum?

Dl. Mircea Adrian Radu: Timpul meu liber este cateodata limitat, dar am invatat pe parcursul anilor sa il gestionez mai bine, deci pot spune ca pot sa ma si recreez. Ca si hobby-uri as aminti invatatul limbilor straine, lecturarea unei carti dintr-un alt domeniu decat cel medical, vizionarea unui film de buna calitate sau a unui specatol. De asemenea, imi place sa inot si sa practic tenisul de masa, intr-un cadru organizat.

Intrebare: Mai exista folclor studentesc? Cantece studentesti?

Dl. Mircea Adrian Radu: Exista locuri unde, intr-un cadru organizat, se pastreaza elementele traditionale precum dansurile sau cantecele populare, din folclorul romanesc. Consider ca si prin acest fapt se pastreaza vie identitatea nationala. Sunt de parere ca frumusetea umana consta si din varietatea sa culturala. De asemenea, exista si cantece studentesti, foarte populare in randul tinerilor si nu numai.

Intrebare: Cum ti se pare Clujul? Ce-ti place cel mai mult in Cluj? Care ar fi primul lucru pe care l-ai schimba?

Dl. Mircea Adrian Radu: Clujul este un oras superb, din punctul meu de vedere. Il consider deja ca si o a doua casa. Este un oras dinamic, aflat intr-o continua dezvoltare, atractiv, care are foarte multe de oferit, iar oamenii sunt incredibil de primitori si de civilizati. De asemenea, este foarte bogat din punct de vedere cultural, mediul academic fiind unul propice dezvoltarii studentilor, acest aspect considerandu-l a fi cel mai important. Consider dezvoltarea infrastructurii a fi o prioritate pentru acest oras pe termen scurt, mediu si lung.

Intrebare: Te-ai gandit cum vei continua dupa ce termini facultatea? Cam ce fel de cariera ti-ai dori intr-o situatie perfecta?

Dl. Mircea Adrian Radu: Incepand cu anul 2021 voi fi medic rezident in cadrul sistemului medical de stat din Romania. Doresc sa urmez o specialitate medicala, nicidecum chirurgicala sau medico-chirurgicala. Pe termen scurt si mediu nu exclud ideea efectuarii de stagii in strainatate, in vederea acumularii de noi cunostinte, din medii performante, cunostinte ce pot fi aplicate la intoarcerea in tara. Prin acest fel calitatea actului medical creste. Pe termen lung, doresc sa profesez in tara. Aici m-am format si cred ca am o datorie morala si sociala fata de Romania. Acesta este planul ideal pe care il am in minte, la momentul de fata.

Intrebare: Ce crezi ca este cea mai mare problema cu sistemul de sanatate din tara? Daca ai fi ministrul sanatatii, care ar fi primele trei lucruri pe care le-ai schimba?

Dl. Mircea Adrian Radu: Sistemul de sanatate de stat din Romania este subventionat, dezechilibrul dintre sistemul de stat si cel privat fiind enorm in unele situatii. Ca si masuri pe care le-as adopta as include acordarea unui procent mai mare din PIB, identic cu cel din tarile europene (10% fiind media in statele member ale UE), depolitizarea numirilor comitetelor directoare in unitatile sanitare de stat si transparenta totala in sistemele de achizitii si gestionare a banului public. De asemenea, consider ca este o prioritate ca fiecare judet sa fie dotat cu cel putin o unitate mobila medicala performanta, dotate cu tehnologie medicala si cadre medicale competente, care sa permita accesul la servicii medicale complete in cele mai indepartate asezari omenesti, fara acces la infrastructura.

Intrebare: Care crezi ca este medicina viitorului?

Dl. Mircea Adrian Radu: Consider ca viitorul medicinii este telemedicina, un concept nou, de interconectare intre mai multe specialitati medicale si specialisti, indiferent de distanta. De asemenea, ca si provocari as aminti despre necesitatea descoperirii unui vaccin impotriva virusului HIV si a tratamentelor curative impotriva cancerului.

Domnule Mircea Adrian Radu, multumesc pentru amabilitatea dumneavoastra. Va doresc mult succes in continuare, si Sarbatori fericite! Caci suntem tot mai aproape de Craciun si Noul An!  

Alex Doboli

Alex Doboli este absolvent al Universității Politehnica din Timisoara și profesor la Stony Brook University din New York.

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Restricții de circulație pentru maşinile mai mari de 7,5 tone din cauza caniculei

Potrivit CNAIR, aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu – val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat.