Újra és újra felmerülô probléma az egyházak és a politika kapcsolata. Avagy politizálhat-e a keresztyén ember? A kérdés megválaszolása kapcsán ideiglenesen külön kell választani az egyházat és azok tagjait. Hiszen a keresztyének maguk is adófizetôk lévén, nemhogy politizálhatnak, hanem kötelességük aktív módon részt venni szûkebb és tágabb közösségeik ügyeinek intézésében, ami tulajdonképpen a politizálás. A fogalom mögött a polisz görög szó áll, amely várost jelent. A politizálás ebbôl következôen a város dolgaival való foglalatoskodás. Nem beszélve arról, hogy a politikamentesség is politizálás. A keresztyén ember politizálását az határozza meg gyökeresen, hogy tekintetét nem csak a földi város dolgaira veti, hanem számára sokkal mérvadóbb az Isten városának az ügye.

Azaz – bibliai szóhasználattal – Isten országa vagy a mennyek országa közelsége határozza meg egész életét, így a földi dolgokhoz való viszonyulását is. Az ôsi keresztyén hitvallásnál, “Jézus Krisztus Úr” nem kell politizáltabb politizálás. Az adott korban ez a kijelentés a császárral és a rendszerével szemben fogalmazódott meg. Az egyházról pedig, mint földi intézményrôl, de mint a mennyekbe tekintô közösségrôl azt mondhatjuk, hogy tartózkodnia kell a pártpolitizálástól, mert ezzel elkerülheti a szembenállást a más és más politikai nézetet valló tagjai körében. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy a Homo Christianus egyben Homo Politicus is.

Drótos Árpád, lelkipásztor, NYC

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.