Liderul deputaţilor UDMR, Korodi Attila, consideră că Secţia Specială de investigare a magistraţilor nu funcţionează corect la ora actuală, dar că ea nu trebuie desfiinţată, ci reglementată mai bine. Korodi spune și despre legea recursului compensatoriu că nu a fost solid fundamentată, iar documentul trebuie corectat acum în Parlament, unde procedurile sunt foarte înaintate.

“Este nevoie ca acest for care anchetează magistraţi să fie undeva într-o zonă neutră, poate sub Parchetul General”, afirmă el.

“Noi dorim ca întotdeauna în domeniul justiţiei să existe o procedură foarte clară care priveşte procedurile de anchetare a magistraţilor. Soluţia care a fost înaintea acestei Secţii Speciale, să fie duse la bun sfârşit aceste proceduri de către DNA, a fost total nefericită (…). Este nevoie ca acest for care anchetează magistraţi să fie undeva într-o zonă neutră, poate sub Parchetul General. Structura şi modalitatea în care aceasta să fie conturată trebuie făcută împreună cu sistemul judiciar, cu CSM, cu asociaţiile profesionale (…). Secţia în sine la ora actuală nu funcţionează corect”, a declarat Korodi Attila la RFI.

Liderul deputaţilor UDMR a spus că “dacă se va numi nu secţie, direcţie, nu contează cum se numeşte instituţia, cum funcţionează acum secţia nu funcţionează bine, nu este ok, se ocupă şi de cazuri care nu ar trebui să fie în responsabilitatea acestei instituţii”.

Attila Korodi, a spus, la RFI, că decizia UDMR de a vota legea recursului compensatoriu nu a fost solid fundamentată, iar documentul trebuie corectat acum în Parlament, unde procedurile sunt foarte înaintate.

“Recursul compensatoriu în forma actuală trebuie abrogat, numai că dezbaterea care trebuie dusă la bun sfârşit este aceea că o simplă abrogare creează o lipsă de abordare juridică a problematicii totale. Trebuie să vină din partea Ministerului Justiţiei sau a specialiştilor o strategie şi un text de lege, care înlocuieşte actualul act normativ şi nu lasă un gol în procedurile juridice care privesc această speţă”, a afirmat el.

“În Parlament, procedurile sunt foarte înaintate. Camera Deputaţilor, dacă adoptă un raport în Comisia Juridică, poate să intre în plen cu acest proiect de lege. De aceea, ar fi oportun să fie închisă această problematică în Parlament, pentru că sunt convins că dezbaterile ajută, dar semnalul dat de Guvern cred că e de înţeles, este nevoie să fie făcut un pas ferm în Parlament”, a spus Korodi.

El consideră că “recursul compensatoriu în forma actuală trebuie abrogat, numai că dezbaterea care trebuie dusă la bun sfârşit este aceea că o simplă abrogare creează o lipsă de abordare juridică a problematicii totale”.

“Trebuie să vină din partea Ministerului Justiţiei sau a specialiştilor o strategie şi un text de lege, care înlocuieşte actualul act normativ şi nu lasă un gol în procedurile juridice care privesc această speţă”, a adăugat el.

Atenţionat că UDMR a votat alături de PSD şi ALDE legea recursului compensatoriu, care a eliberat mai devreme zeci de mii de deţinuţi din închisori, Attila Korodi a replicat că “a fost o decizie care în analiza noastră de atunci nu a semnalat foarte multe hibe pe care le are această lege”.

Întrebat dacă regretă că UDMR a susţinut recursul compensatoriu, deputatul a răspuns: “Dacă mă gândesc către trecut, da, nu a fost o decizie solid fundamentată şi atunci trebuie să aducem corecturi, trebuie să fie corectată, printr-o înlocuire totală a procedurilor pe această speţă”.

Sursa: news.ro

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania