Primul discurs liber din 22 decembrie 1989, cartuşe din timpul Revoluţiei de la Sibiu şi alte documente şi amintiri vor fi expuse, începând de marţi, la Casa Albastră de la Muzeul Naţional Brukenthal, în cadrul expoziției ”Muzeul viu. 30 de ani de la Revoluția din 1989. Mărturii despre atmosfera din decembrie 1989 la Sibiu”.

Expoziția este dedicată marcării împlinirii a 30 de ani de la momentul Revoluției din decembrie 1989, la Sibiu, oraș martir.

Importante și traumatice pentru istoria recentă a României, evenimentele din decembrie 1989 au marcat orașul Sibiu prin viețile umane pierdute, clădirile distruse, a căror amintire încă mai sălășluiește în unii dintre noi. Pe lângă o memorie colectivă din ce în ce mai standardizată de maniera redactării manualelor și conținuturilor mediatice, după 30 de ani de la scrierea primelor pagini din istoria post-comunistă, mai putem vorbi și despre o memorie de tip festiv – monumente sau evenimente comemorative.

În acest context, acest demers vine ca o continuare a campaniei de donații care a avut loc în perioada 1-29 noiembrie 2019, în urma căreia colecția Muzeului de Istorie Casa Altemberger s-a îmbogățit cu mărturii importante din perioada Revoluției, fotografii, presa vremii, primul discurs liber din 22 decembrie 1989, steaguri, cartușe, publicații. Unele dintre ele sunt prezente în cadrul expoziției, care poate fi vizitată în perioada 3 decembrie-5 ianuarie 2020, la Casa albastră, sala multimedia a Muzeului Național Brukenthal.

Vernisajul va avea loc în data de 3 decembrie, la ora 13.00 în Sala Multimedia din Casa Albastră.

Acțiunea face parte din proiectul „Muzeul viu – 30 de ani de la Revoluţia din 1989”, cofinanțat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Sibiu.

Vizitatorii pot vedea această expoziţie până pe 5 ianuarie 2020.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania