UN ONG de mediu atrage atenția asupra poluării râului Nera cu ape reziduale provenite de pe teritoriul Serbiei, posibil din canalizarea orașului Bela Crkva. În 26 noiembrie  Grupul Ecologic de Colaborare NERA Nera a notificat Adminstrația Bazinală de Ape Banat (ABAB) Timișoara în legatură cu o poluarea accidentală a râului Nera, în amonte de localitatea Socol, însă ABAB Timișoara spune că în baza unor probe de apă prelevate în data de 27 Noiembrie poluarea nu se confirmă.

Totuși, atrag atenția reprezentanții GEC Nera, poluarea notificată avusese loc cu circa 11 ore înainte de prelevarea de catre  ABAB Timișoara la Socol a probelor de apă din râul Nera, iar prelevarea de la Naidaș nu este relevantă deoarece punctul de prelevare este mult in amonte de zona de poluare notificată si exclusiv pe teritoriul României.

Mai mult decât atât, reprezentanții GEC Nera se întreabă dacă nu cumva se dorește ascunderea ”sub preș” a mizeriilor din canalizarea localității Bela Crkva, atâta vreme cât ABAB Timișoara nu a prelevat și probe de sediment de pe fundul albiei râului Nera, cele care pot fi mult mai relevante în cazuri precum cele de poluare de scurtă durată.

Kako uništavamo našu reku Neru!

Belocrkvanska kanalizacija odlazi direktno u reku Neru!!!

Geplaatst door Naša Bela Crkva op Zondag 24 november 2019

”Poluarea notificată de către GEC Nera avusese loc cu cca 11 ore inainte de prelevarea de catre  ABAB Timișoara la Socol a probelor de apă din râul  Nera iar prelevarea de la Naidaș nu este relevantă deoarece punctul de prelevare este mult in amonte de zona de poluare notificată si exclusiv pe teritoriul Romaniei. Pe de alta parte, în cazul poluarilor accidentale a cursurilor de apă, care in general sunt de scurta durată, cele mai relevante pot fi probele de sediment de pe fundul albiei râului ori despre astfel de probe nu este vorba în comunicatul ABAB Timișoara.”, spun reprezentanții GEc Nera într-un comunicat remis redacției Știrile Transilvaniei. 

GEC Nera atrage atenția că ABAB Timișoara s-a grăbit cu concluzia privind contextul poluării din 26  noiembrie, lăsând impresia în comunicatul de presă emis că GEC Nera a dezinformat, ceea ce este foarte nepotrivit.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.