UN ONG de mediu atrage atenția asupra poluării râului Nera cu ape reziduale provenite de pe teritoriul Serbiei, posibil din canalizarea orașului Bela Crkva. În 26 noiembrie  Grupul Ecologic de Colaborare NERA Nera a notificat Adminstrația Bazinală de Ape Banat (ABAB) Timișoara în legatură cu o poluarea accidentală a râului Nera, în amonte de localitatea Socol, însă ABAB Timișoara spune că în baza unor probe de apă prelevate în data de 27 Noiembrie poluarea nu se confirmă.

Totuși, atrag atenția reprezentanții GEC Nera, poluarea notificată avusese loc cu circa 11 ore înainte de prelevarea de catre  ABAB Timișoara la Socol a probelor de apă din râul Nera, iar prelevarea de la Naidaș nu este relevantă deoarece punctul de prelevare este mult in amonte de zona de poluare notificată si exclusiv pe teritoriul României.

Mai mult decât atât, reprezentanții GEC Nera se întreabă dacă nu cumva se dorește ascunderea ”sub preș” a mizeriilor din canalizarea localității Bela Crkva, atâta vreme cât ABAB Timișoara nu a prelevat și probe de sediment de pe fundul albiei râului Nera, cele care pot fi mult mai relevante în cazuri precum cele de poluare de scurtă durată.

”Poluarea notificată de către GEC Nera avusese loc cu cca 11 ore inainte de prelevarea de catre  ABAB Timișoara la Socol a probelor de apă din râul  Nera iar prelevarea de la Naidaș nu este relevantă deoarece punctul de prelevare este mult in amonte de zona de poluare notificată si exclusiv pe teritoriul Romaniei. Pe de alta parte, în cazul poluarilor accidentale a cursurilor de apă, care in general sunt de scurta durată, cele mai relevante pot fi probele de sediment de pe fundul albiei râului ori despre astfel de probe nu este vorba în comunicatul ABAB Timișoara.”, spun reprezentanții GEc Nera într-un comunicat remis redacției Știrile Transilvaniei. 

GEC Nera atrage atenția că ABAB Timișoara s-a grăbit cu concluzia privind contextul poluării din 26  noiembrie, lăsând impresia în comunicatul de presă emis că GEC Nera a dezinformat, ceea ce este foarte nepotrivit.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania