fbpx
spot_img
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăALEGEREA EDITORILOREXCLUSIV | Interviu cu Rebecka Le Moine, membru al Parlamentului Suediei, inițiator...

EXCLUSIV | Interviu cu Rebecka Le Moine, membru al Parlamentului Suediei, inițiator al unei modificări constituționale unice în Europa

Publicat în

spot_img
spot_img

Unul dintre cei mai tineri parlamentari suedezi, membru al Partidului Verde și inițiator al unui amendament constituțional unic în politica europeană, Rebecka Le Moine a participat recent la conferința Wild Europe care a avut loc la Bratislava, în Slovacia, eveniment în cadrul căruia a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu.

Rebecka Le Moine este unul dintre cei mai hotărâți luptători pentru drepturile naturii, ea fiind cea care a făcut recent o propunere de amendare a Constituției Suediei în sensul protejării naturii față de oameni. Cunoscut drept amendamentul ”Drepturilor Naturii”, inițiativa legislativă are toate șansele să fie aprobată, iar legea fundamentală din acest stat nordic va avea o prevedere clară referitoare la protecția naturii împotriva acțiunilor adesea nesăbuite ale omului.

Amendamentul propus de Rebecka Le Moine ar permite naturii să existe, să înflorească, să se regenereze și să evolueze. Suedia nu ar fi prima țară din lume care ar face o astfel de schimbare constituțională în beneficiul naturii, dar ar fi unică în Europa.

Reporter: – Rebecka, te rugăm spune-le cititorilor noștri ce înțelegi tu mai exact prin sintagma „o societate în armonie cu natura” pe care ai folosit-o pentru a promova inițiativa ta de modificare a Constituției? Crezi că această politică de protejare a naturii împotriva acțiunilor omului este fezabilă și aplicabilă și în restul țărilor europene?

Rebecka Le Moine – O societate în armonie cu natura înseamnă că nu avem dreptul să abuzăm de natură, consumând mai mult și mai mult, de parcă am avea patru planete la dispoziție și nu doar una cu resurse limitate. Dar, pentru a ajunge acolo, trebuie să regândim relația noastră cu NATURA, să stabilim mai clar granițele anumitor drepturi: ce avem voie și ce nu mai avem sub nicio formă voie să facem. Așa după cum știți bine, astăzi avem definite foarte clar niște drepturi ale omului, mai exact drepturile unei singure specii dintre milioanele de specii care locuiesc această planetă. Toate celelalte specii în afara speciei umane sunt privite doar ca resurse, ca obiecte și nu ca subiecți cu drepturi la fel ca specia umană. Or, asta nu este o gândire corectă. Vedeți, de prea multe ori avem tendința de a ne măsura acțiunile în funcție de valoarea economică a acestora și, într-un fel, asta a înlocuit responsabilitatea morală. De multe ori în trecut, legile ne-au schimbat rapid comportamentul prin prevederile lor. Iar eu asta sper și îmi doresc prin adoptarea acestui amendament constituțional: o schimbare rapidă a comportamentului nostru. Evident, ceea ce se aplică în Suedia se poate aplica la fel de bine oriunde în lume.

Reporter: – Eu vin din Transilvania, România, o țară care se zbate cu disperare să facă pași către creșterea economică pe care o au țările mult mai dezvoltate economic din vestul Europei. Adesea, însă, creșterea economică se face în detrimentul unui mediu sănător, a unei naturi fără poluare. Cum crezi că se pot pune aceste două idei în armonie: creșterea economică și un mediu sănătos?

Rebecka Le Moine – Creșterea economică, văzută ca o continuă accelerație a unei economii de consum este o utopie. Orice economie, dezvoltată sau în curs de dezvoltare, nu poate crește la nesfârșit, deoarece trăim într-o lume cu resurse limitate. Și, știți bine, resursa limitată este foarte adesea natura însăși. Așadar, acesta este un conflict real pe care trebuie să-l discutăm și trebuie să ne întrebăm: care este scopul și rezultatul final? Care este sensul unor astfel de demersuri și cum dorim de fapt să arate societatea noastră?

Ceea ce nu știe majoritatea oamenilor este că creșterea economică nu este același lucru cu dezvoltarea. Creșterea economică este atunci când eficiența crescută este utilizată pentru un consum din ce în ce mai mare de resurse, mai degrabă decât pentru reducerea timpului de lucru și utilizarea mai judicioasă a resurselor existente.

Reporter: – Poate știți deja, în România avem unele dintre ultimele păduri virgine din Europa. O adevărată comoară! Dar în ultimii 10 ani și mai bine a fost începută o defrișare masivă, iar guvernul nostru pare că a fost copleșit. Ce sfaturi aveți pentru politicienii români în acest sens?
 
Rebecka Le Moine – Pădurile trebuie să fie strict protejate, deoarece aveți unele dintre ultimele păduri vechi, cu o biodiversitate bogată și importantă. Oamenii din toată Europa vor dori să viziteze tot mai des astfel de păduri unice și, astfel, într-un mod durabil, poate exista și un câștig economic consistent. Eu cred că turismul ecologic va câștiga tot mai mult în popularitate, iar prin investițiile în ecoturism, locurile de muncă locale și economia locală vor beneficia în același timp cu pădurea protejată. În Suedia, turismul contribuie mai mult la economie și creează mai multe locuri de muncă decât o face silvicultura, așa că este un bun exemplu și pentru România.

Reporter: – Dincolo de apartenența politică la Partidul Verde și statutul de membru al Parlamentului Suediei, ai fost puternic implicată în diverse acțiuni ecologiste prin intermediul organizației neguvernamentale ”Drepturile Naturii”. Ce anume face această organizației și care este scopul ei?

Rebecka Le Moine – Organizația Rights of Nature Sweden și-a propus creșterea gradului de conștientizare în societatea suedeză referitoare la drepturile naturii, dezbaterea deschisă a acestor drepturi, educația pe acest subiect și crearea de rețele pentru cei interesați, dar și organizarea unor evenimente specifice pentru cetățeni.

Reporter: – În încheiere ce le transmiți cititorilor noștri?

Rebecka Le Moine – Le transmit să aibă grijă de natură, să protejeze biodiversitate și să conștientizeze că acolo, în România, există resurse naturale unice care merită tot efortul de a fi păstrate intacte.

Andrei Nistor

Articole recente

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Diminuarea inegalităților din UE, eliminarea dublei măsuri și debirocratizarea – priorități ale UDMR în viitorul Parlament European (PE)

Europarlamentarul Iuliu Winkler conduce lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în 9 iunie. CMF 43240001

Mai multe articole de același fel

Daniel I. Iancu: ”Îmi place să fiu înconjurat de cărți”

Cine este Daniel I. Iancu, scriitorul reclamat că deține prea multe cărți? Dincolo de faptul că este unul dintre cei mai dragi colaboratori ai Știrilor Transilvaniei, vă invităm să-l descoperiți în interviul realizat de colegul nostru, Ioan Vasiu.