Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei sprijină cu un miliard de forinţi (3,017 milioane euro) organizaţiile maghiare din diasporă, activităţile comunităţilor de tineret şi cercetaşi, respectiv programele localităţilor înfrăţite, a anunţat Árpád János Potápi, secretarul de stat pentru politici naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă, la Budapesta.

Secretarul de stat a explicat că 500 de milioane de forinţi (1,5 milioane euro) au fost alocate organizaţiilor maghiare din diasporă, respectiv instituțiilor care se ocupă cu predarea limbii maghiare în diaspora. Câte 250 de milioane de forinţi (754 344 euro) au fost alocate pentru sprijinirea activităţilor comunităţilor de tineret şi cercetaşi, respectiv pentru sprijinirea programelor de cooperare şi localităţilor înfrăţite.

Politicianul a afirmat că scopul apelului de proiect destinat diasporei are ca scop păstrarea tradițiilor comunităţilor maghiare răsfirate în lume, dezvoltarea relaţiilor cu patria mamă, dar și păstrarea limbii, identităţii şi culturii maghiare.

Există patru domenii majore pentru depunerea cererilor. Acestea includ: sprijin pentru programe culturale, programe destinate familiilor, bisericilor, cercetaşilor, tinerilor şi pentru organizarea unor evenimente sportive, respectiv pentru activităţi destinate predării limbii materne şi subvenţii de funcţionare aferente acestora. De asemenea, se poate solicita sprijin financiar pentru mass-media scrisă şi electronică, publicarea de cărţi, funcţionarea organizaţiilor neguvernamentale, a bisericilor, a entităţilor şi instituţiile juridice ecleziastice interne şi pentru realizarea unor dezvoltări şi investiţii imobiliare în beneficiul comunităţii maghiare.

Suma care poate fi solicitată este între 500.000 şi 2,5 milioane de forinţi.

În 2019, au fost susţinute cu 500 de milioane de forinţi (1,5 milioane de euro) programele a 348 de organizaţii din diasporă, iar cu 250 de milioane de forinţi (754 344 euro) au fost subvenţionate 349 de programe comunitare ale unor organizaţii de tineret şi cercetaşi, a adăugat secretarul de stat pentru politici naţionale.

Scopul programelor localităţilor înfrăţite este acela de a menţine şi de a dezvolta relaţiile între aşezările locuite de maghiari din Bazinul Carpatic şi Ungaria.

Începând cu 2015, prin programul localităţilor înfrăţite din Bazinul Carpatic, au fost susţinute în total 1200 de localităţi maghiare din Ungaria şi din afara acesteia în stabilirea şi consolidarea relaţiilor de înfrăţire, a semnalat Árpád János Potápi.

Secretarul de stat a subliniat că toate cele trei proiecte funcţionează cu succes de mai mulţi ani şi, datorită interesului din ce în ce mai mare, bugetul acestora a fost majorat an de an.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.