Se poate și așa! Români și maghiari au pus bani împreună și au ridicat o statuie a Sfintei Varvara la Petroșani

Data:

Statuia Sfintei Varvara, protectoarea minerilor, a fost dezvelită la Petroșani în prezența oficialităților locale, dar și a unor reprezentanți ai Guvernului de la Budapesta, precum și a unor înalți prelați catolici, ortodocși și greco-catolici. Statuia este rezultatul unei colaborări româno-maghiare, o parte dintre banii necesari realizării fiind alocați de Consiliul local Petroșani, iar o altă parte provenind de la guvernul maghiar.

Statuia a fost amplasată în piațeta din apropierea bisericii romano-catolice Sfânta Varvara din Petroșani, iar sprijinul financiar al guvernul ungar a fost de 6,5 milioane de forinţi, banii fiind destinați pentru realizarea statuii propriu-zise. Construcția soclului înalt de peste 6 metri, precum şi amenajarea zonei din jurul statuii s-au făcut pe cheltuiala Consiliul Local al municipiului Petroşani.

Prezent la momentul dezvelirii statuii, responsabilul pentru relaţia cu cultele şi minorităţile din guvernul maghiar, Miklós Soltész, a declarat că festivitatea de sfinţire a statuii a transmis un mesaj multiplu. Pe de o parte este mesajul de respect al conducerii localităţii faţă de mica comunitate maghiară din oraş şi preocupările acesteia, iar pe de altă parte ridicarea statuii transmite mesajul că se întăreşte spiritualitatea şi identitatea naţională a maghiarilor, punctând foarte bine solidaritatea care poate fi observată în acest oraş, între maghiari şi români, între catolici, ortodocşi şi protestanţi.

Secretarul de stat a amintit că biserica Sfânta Varvara, parohia şi casa comunitară au primit în ultimii ani de la guvernul ungar sprijin în valoare totală de 21 milioane de forinţi, deoarece coeziunea unei comunităţi atât de mici se asigură în primul rând de către biserică.

”E un moment important în viața comunității noastre și așa cum am demonstrat-o de-a lungul a peste 150 de ani, în Petroșani, în Valea Jiului, oamenii trăiesc împreună indiferent de etnia pe care o au, în pace și bucurie. Suntem împreună, indiferent de confesiune, de etnie, la picioarele sfintei Varvara, care este protectoarea minerilor și în același timp și protectoarea spirituală a orașului nostru”, a spus Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

La sfinţirea statuii din Petroşani au fost prezenţi nunţiul apostolic Miguel Maury Buendía şi József Csaba Pál, episcopul romano-catolic de Timişoara. Au fost prezenți însă și preoți ortodocși sau greco-catolici, printre aceștia și preotul Iulian Selaje de la Biserica Sfânta Treime din centrul municipiului Petroșani.

Dintre oficialitățile prezente, prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely, a spus că statuia e un simbol al Văii Jiului, un simbol al minerilor, dar și al înțelegerii dintre oameni.

”Este un moment emoționant sub semnul unității și al păcii. Am simțit o reîntoarcere în trecut, al comunității petroșănene, și un viitor. Am simțit ideea că viitorul este al nostru, un viitor comun. M-am simțit european și am simțit vibrația evenimentului. Este un monument instalat la intrarea în Valea Jiului. Noi suntem trecători, dar acest monument va rămâne ca mărturie pentru ceea ce a însemnat Valea Jiului și semnificația pe care Sfânta Varvara și comunitățile de mineri o reprezintă”, a declarat prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Lacul Ursu și Drumul Sării, locuri emblematice pentru sănătate în Centrul României, modernizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene

In acest an, Ziua Lacului Ursu beneficiaza de o celebrare memorabila prin dezvelirea unei plachete dedicate acestui loc cu totul special si marcheaza, de asemenea, inceputul unei campanii de o luna de promovare a revitalizarii zonelor verzi si a crearii de conditii de viata mai bune pentru cetatenii Regiunii Centru a Romaniei.