Luna decembrie este o lună încărcată de sensuri. Treizeci de ani de căutări, reuşite şi eşecuri se sublimează în prezent, atât la nivel individual, cât şi colectiv. Pe acest fond, Teatrul Naţional din Timişoara pregăteşte două noi spectacole: “Prin oglindă” şi “Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?”.

“Prin oglindă”, spectacol programat sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 19,00 aduce pe scena de la Studio “Uţu Strugari” un one-woman show interpretat de Mălina Petre. Actriţa creează spectacolul povestind memoriile Ninei Cassian, figură remarcabilă a literaturii române.

Considerată de Tudor Arghezi “un talent incontestabil”, muză a poetului Ion Barbu, Nina Cassian scrie o viaţă versuri, proză şi traduce. Combătută puternic de regimul comunist, ulterior aceasta conformându-i-se, scrie în paralel, într-o limbă poetică inventată, proză şi poezie pentru copii.

În 1985, Nina Cassian este invitată la New York ca visiting professor; aflând despre arestarea şi uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, prieten apropiat, decide să nu se mai întoarcă şi începe o nouă viaţă şi o nouă carieră în limba ţării care îi va fi cămin, pentru următoarele trei decenii, Statele Unite ale Americii.

“Prin oglindă” urmăreşte destinul scriitoarei în exil, demonstrând o incredibilă poveste de viaţă despre dezrădăcinare şi identitate, despre feminitate, dincolo de oglindă.

Actriţa Mălina Petre este însoţită în realizarea spectacolului de scenograful Geta Medinski şi de Florian Putere (light design).

Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţiile Teatrului Naţional (Agenţia “Mărăşeşti”, str. Mărăşeşti nr. 2 şi Agenţia “Sala 2”, Parcul Civic), de marţi până duminică, între orele 11-19 sau online, pe www.tntimisoara.com.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.