Amikor Adventben az Úr érkezésére összpontosítunk, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy a Megváltó élete nem a bethlehemi jászolban kezdôdött. Jézus Krisztus az elsô Karácsonykor emberi testet vett magára, de öröktôl fogva volt. Ennek kapcsán eszembe jut Dan Brown híres regénye, A Da Vinci Code, amelyben a szerzô azt állítja helytelenül, hogy az elsô tanítványok nem vallották Jézust Istennek. János apostol, amikor elkezdi evangéliuma megírását, rögtön az elsô versekben azonosítja Mesterét azzal a világot formáló és fenntartó renddel, amelyet azért nevez Logosznak, mert az kora görög gondolkodásában is központi fogalomnak számított. A Logosz szót sokféleképpen fordíthatjuk.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Alap jelentése beszéd, Ige vagy fogalom alkotás. Teljesen világos, hogy bármit akarunk, az elôbb gondolatként kell, hogy megjelenjen számunkra. Mivel pedig Jézus Krisztus teremtô Igeként már a mindenség megalkotásában is részt vett, nyílvánvalóan ezt megelôzôen is lennie kellett. Így az Atyával együtt munkálkodott a teremtésben. Mózes teremtéstörténetében pedig a Szentháromság harmadik személye szintúgy megjelenik, amint lebeg a nagy kaotikus világ-óceán felett, mintegy készülve, hogy életet leheljen belé. Adventben tehát ilyen összefüggéseket is vegyünk figyelembe és így készüljünk a testetöltés ünnepére!

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC