Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la şedinţa de alegeri a CSM, că asaltul asupra justiţiei a fost oprit, dar răul făcut trebuie remediat. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii că nu doreşte să se implice în Justiţie, deşi este ”cel mai votat dintre politicieni”, de aceea nu va participa la prezentarea bilanţului şi la alegerea noii conduceri. În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus că tocmai le-a trasat ”recomandări care par imperative”.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit marţi pe ordinea de zi fiind prezentarea raportului de activitate pentru anul 2019 şi alegerea noii conduceri, candidat la postul de preşedinte fiind judecătoarea Nicoleta Ţînţ, iar procurorul Tatiana Toader este candidat pentru postul de vicepreşedinte.

”Privind retrospectiv, anul 2019 va rămâne anul în care cetăţenii au protejat, prin votul lor, independenţa justiţiei şi buna sa funcţionare în cadrul unor demersuri sistematice de slăbire a sistemului judiciar. (…) Nu am ezitat ca în cursul mandatului să acţionez când s-a încercat destabilizarea sistemului de justiţie. Am utilizat toate mjloacele constituţionale, am oprit intrarea în vigoare a prevederilor nocive, m-am opus unei periclitări a funcţionării parchetelor, am organizat o largă dezbatere pe tema situaţiei din justiţie. (…)  Am reiterat an de an încrederea în sisemul de justiţie şi srijinul meu pentru întregul corp al justiţiei”, a declarat preşedintele la începutul discursului său. 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat la rândul său că aşteaptă de la noua conducere a CSM ca obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare să fie privite ”altfel” şi să fie luate ”în serios” toate problemele care trebuie rezolvate.

”Asaltul asupra justiţiei a fost oprit, dar răul făcut trebuie reparat cât mai curând. Acest proces propune concursul real al CSM. În 2015, la prima particiare a unei şedinţe a CSM, am subliniat că instituţiile nu trebuie personalizate pentru că ele nu aparţin conducătorilor. Cred cu tărie că tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute în plan secund”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania