Guvernul ungar a transmis luni Parlamentului o propunere de lege prin care vrea să aibă mai mult control asupra teatrelor, fapt care a stârnit un val de revolte, actorii şi publicul considerând că libertatea artistică este ameninţată, scrie Reuters.

Aproximativ 2.000 de persoane au demonstrat luni, la Budapesta, faţă de noua lege, purtând pancarte cu mesajul „Porcilor, jos mâinile de pe teatru!”.

Actori, directori de teatre şi primarul liberal al capitalei au vorbit la protest despre legea care, susțin ei, va submina independenţa instituţiilor de spectacole.

O petiţie prin care este cerută respingerea proiectului a fost semnată de câteva zeci de mii de oameni şi a fost citită, weekendul trecut, în mai multe teatre.

Într-o înregistrare video publicată pe Facebook, actori şi manageri subliniază că planurile Guvernului amintesc de perioada comunistă, când Statul controla mare parte din viaţa cetăţenilor.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Parlamentului, pe care Guvernul l-a modificat recent, un nou Consiliu Cultural Naţional va fi responsabil pentru „unificarea direcţiei strategice a mai multor segmente culturale”.

Ministerul de Resurse Umane, care se ocupă şi de Cultură, va avea un cuvânt de spus în numirea directorilor de teatre la instituţiile finanţate de Stat şi de municipalităţi.

Ministerul şi autoritatea locală vor semna un acord privind funcţionarea teatrului în cauză, inclusiv modul în care va fi numit directorul, însă actul „trebuie să garanteze libertatea artistică a teatrului”, se mai arată în proiectul de lege.

De la preluarea puterii în 2010, Orban şi partidul său, Fidesz, au modificat Constituţia Ungariei, au preluat controlul asupra presei de stat şi au câştigat susţinerea mai multor oameni de afaceri.

După ce a câştigat în 2018 pentru a treia oară consecutiv alegerile, prim-ministrul Viktor Orban a spus că acesta va fi „un mandat pentru a construi o nouă eră”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat vineri că un caz de hărţuire sexuală constatat într-un teatru din Budapesta face ca schimbările să fie necesare. Guvernul, în prezent, nu are puterea de a-l demite pe directorul instituţiei implicate.

Sursa: news.ro

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.