Emil Boc a spus în cadrul ședinței de Consiliu local care a avut loc ieri că Centura Metropolitană a orașului ar putea fi terminată până la finalului anului 2023, premizele fiind pozitive în acest sens. Totuși, susține edilul, realizarea acestei investiții depinde de Ministerul Transporturilor, care este beneficiarul proiectului. Emil Boc spune că este obligatorie semnarea cât mai rapidă a unui nou protocol cu CNAIR pentru a prioritiza această investiție.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat ieri în cadrul ședinței de Consiliu local că Centura Metropolitană poate fi funcțională la finalul anului 2023, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Primarul spune că, după schimbarea Guvernului, relația cu Ministerul Transporturilor referitor la acest proiect s-a îmbunătățit și sunt create premizele pentru ca proiectul să fie finalizat în termenul avansat.

Edilul susține că vechiul protocol încheiat cu CNAIR trebuie amendat cât mai repede, întrucât acum este aprobat și traseul centurii. Noua formă a protocolului v-a aduce la zi stadiul lucrărilor și v-a stabili foarte clar responsabilitățile.

”Nu am simțit blocaje majore nici în perioada anterioară. Au fost întârzieri, dar nu blocaje. Noul guvern a demonstrat un mai mare dinamism în sensul că protocolul a fost mult mai repede pregătit, mult mai repede transmis, mult mai concret, și lucrurile par să meargă mai accelerat decât în perioada anterioară. Dar aș vrea să fiu corect, nici în perioada anterioară nu au fost blocate lucrurile, ci încetinite. Acum am plecat pe un drum mai accelerat și sper ca el să se continue până la capăt, indiferent de miniștri și de guvern”, a precizat primarul.

Centura Metropolitană va avea 38 km și v-a lega vestul comunei Gilău de Apahida. Investiția are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro.

”Noi trebuie să pregătim toate studiile, toate documentele, tot ce e necesar pentru obținerea autorizației de construcție, ei sunt titularii de construcție, CNAIR-ul, și de asemenea consființește faptul că acum avem varianta de traseu și nu variante de traseu, în baza căreia, acum, se obțin toate avizele necesare pentru obținerea autorizației de construcție. Aceste lucruri le-am făcut și le facem în locul Guvernului pe baza mandatului acordat de ei în folosul clujenilor și cu aprobarea Consiliului local”, a precizat primarul.

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi de Consiliul Local Cluj-Napoca, primarul declarându-se foarte optimist cu privire la termenul prognozat, respectiv decembrie 2023, pentru realizarea centurii metropolitane.

”Termenul de 1 ianuarie 2024 este termenul în care putem utiliza banii europeni pentru proiect. Dacă cei de la Ministerul Transporturilor se vor mobiliza și, după ce va fi pregătită documentația, vor organiza licitația din timp, șanse există să fie gata lucrarea la finele lui 2023”.

Vechiul protocol de colaborare între primăriile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida cu CNAIR a fost încheiat în 2017. În 30 octombrie 2019 CNAIR a aprobat varianta 8 de traseu pentru acest drum, care în Master Planul General de Transport este denumit Transregio Feleac.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania