Pe scurt, despre satul săsesc Meşendorf, Meşindorf, Moşna, în maghiară Mese, în germană Meschendorf, în săsește Meschenderf, Mešndref în Transilvania/Siebenbürgen/Siweberjen/Erdély.

Prima mențiune ducumentară vine de acum 730 de ani-1289, Messendorf. Între secolele XIII și anul 1474 a aparținut abației cisterciene de la Cârța/Kerci ciszterci kolostor/Zisterzienser Abtei in Kerz(14. sz.-ban a kerci apátság birtoka, 1418 poss. abbatiae Meschendorff, 1469 Messe poss. abbatiae de Kercz).

Parțial și apoi în întregime domeniul nobiliar trece în stăpânirea Pământului Crăiesc/Königsboden/Királyföld(1484 in sede Saxonicali Segeswar; 1488-1508 Schesburger Stwl, 1800, 1817 Sedes Saxonicalis Cibiniensis; 1827 In Sede Saxon. Cibiniensi, 1839 SzSz. Siebenrichter- und Stadtgut). Practic, domeniul este donat bisericii parohiale Fecioara Maria din Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben.

În anul 1910, din cei 810 locuitori, 523 erau sași, 249 români, 37 țigani și 1 maghiar. În anul 1930, din cei 814 locuitori, 540 erau sași, 197 români, 45 țigani, 32 maghiari, 10 sârbi. În 1941 localitatea avea 782 de locuitori, din care 552 de sași (70,6%), restul români, țigani și maghiari.

Biserica fortificată medievală a fost construită la începutul secolului al XIV-lea, în stil gotic timpuriu, fortificată în 1495. O parte a zidului a fost demolat în 1888, pentru a crea spaţiu pentru construirea şcolii. Interiorul este decorat cu picturi baroce şi cu altarul triptic din 1693, deasupra căruia este amplasată orga construită în 1914. În amvon există şi o clepsidră realizată din patru cilindri de sticlă. Aceasta permitea preotului şi congregaţiei să urmărească durata serviciului religios.

O legendă veche a sașilor spune că, pe Kazkes, un munte în direcţia Criţului, ar locui un spirit rău – Galopul. Oricine îndrăzneşte să meargă pe munte la miezul nopţii va fi bântuit de această sinistră apariţie.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.