Tactica de strângere cu ușa a guvernanților pare să dea roade în cazul companiei Arcelor Mittal. În urmă cu două zile anunțau că, începând cu 1 decembrie, au suspendat temporar activitatea de producție la uzina siderurgică din Hunedoara, iar cei 600 de angajați au fost trimiși în concediu de odihnă și șomaj tehnic. Surse din interiorul companiei ne-au confirmat că, în fapt, producția nu a fost oprită nicio clipă, iar în concediu au fost doar angajații care au cerut sau care aveau dreptul. Motivele acestui joc făcut de compania indiană sunt însă cât se poate de reale, preţurile la energia electrică şi la gazul natural crescând semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimele luni.

În 11 decembrie, Arcelor Mittal anunţase printr-un comunicat de presă că încetează temporar producţia la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe – Long Products. Compania susținea că activitatea a fost suspendată din 1 decembrie, iar cei peste 600 de angajaţi au intrat momentan în concediu de odihnă şi şomaj economic.

Astăzi, noul prefect de Hunedoara, Vasilică Potecă, s-a întâlnit cu întrega echipă de conducere a companiei ArcelorMittal Hunedoara S.A., aceștia prezentându-i prefectului situația dificilă în care se află societatea. Cel mai important, însă, este faptul că l-au asigurat pe Vasilică Potecă cu privire la faptul că sunt parteneri responsabili ai autorităților județene, intenționând să-și continue investiția în județ. Desigur, continuarea investiției presupune ca Guvernul să ia anumite decizii care să reducă povara adusă odată cu adoptarea celebrei Ordonanțe 114/2018, dar și modificarea unor acte normative care vizează liberalizarea pieței de energie.

Din delegația Arcelor Mittal Hunedoara S.A. prezentă la discuțiile cu prefectul au făcut parte Dayananda-Rao Pawar – CEO, Amit Dasgupta – CFO, Adrian Toma Manager Mentenanță și Diana Rosculet Manager Logistică și Vânzări.

Întâlnirea prefectului Vasilică Potecă cu echipa de conducere a Arcelor Mittal Hunedoara S.A.

Prefectul județului Hunedoara i-a informat că, în urma demersurilor realizate la nivel guvernamental, în cursul săptămânii viitoare Guvernul României își va asuma răspunderea în Parlament pe modificările articolelor care vizează domeniul energiei din Ordonanța 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Modificările vizează liberalizarea pieței de energie. De asemenea, Vasilică Potecă i-a asigurat pe reprezentanții Arcelor Mitall Hunedoara că se va elabora la nivelul guvernului o schemă de ajutor de stat privind prețul certificatelor de CO2, documentație care va fi transmisă inclusiv Instituției Prefectului – județul Hunedoara, spre consultare.

În 11 decembrie, Arcelor Mittal anunţase printr-un comunicat de presă că încetează temporar producţia la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe – Long Products. Compania susținea că activitatea a fost suspendată din 1 decembrie, iar cei peste 600 de angajaţi au intrat momentan în concediu de odihnă şi şomaj economic.

”Producţia în cadrul fabricii – produsele acesteia incluzând profile, ţagle rotunde şi corniere şi având în prezent 640 de angajaţi şi 200 de contractori  –  este suspendată începând cu 1 decembrie 2019. Preţurile la energia electrică şi la gazul natural au crescut semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimii ani, preţurile româneşti fiind semnificativ mai mari decât în alte ţări europene cu operatori importanţi în producţia siderurgică, precum Franţa şi Germania. Întrucât producătorii de oţel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oţel din import şi a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara – care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, cu energie reprezentând, aşadar, un cost major – nu mai este capabilă să concureze”, au transmis în urmă cu două zile reprezentanții companiei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania