Corespondenţă din ITALIA, de la Julia-Sandra Virsta

La mijlocul acestei săptămâni, miercuri 11 decembrie, la Roma, Ambasada României în Republica Italiană a inaugurat la Palazzo Valdina a Camerei Deputaţilor a Parlamentului Italian expoziţia cu titlul ”Instant Replay-Una rivoluzione da moviola”. Expoziţia conţine imagini de filmate care au fost transmise principalelor televiziuni italiene în timpul evenimentelor din 1989 din România şi a fost realizată cu sprijinul RAI Teche (Rai RadioTelevisione Italiana-arhiva) şi al Televiziunii Române.

Rolul presei şi al televiziunii în desfăşurarea Revoluţiei Române s-a aflat în centrul conferinţei cu titlul ”Pentru a nu pierde sensul Libertăţii: România 1989, o Revoluţie în direct”, organizată de Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada României în Germania şi Camera Deputaţilor din Parlamentul italian, cu sprijinul Accademia di Romania in Roma. Au fost invitaţi să ia cuvîntul la această întîlnire jurnalişti şi politicieni italieni precum senatoarea Stefania Craxi, deputata Fucsia Fitzgerald Nissoli, Paolo Romani senator şi jurnalist în perioada Revoluţiei Române, trimis special la Bucureşti din partea trustului Mediaset, Emil Hurezeanu Ambasadorul României in Germania, fost jurnalist la Radio Europa Liberă în acea perioadă şi care a susţinut prelegerea cu titlul: „Revoluţia Română între Est şi Vest-mărturiile unui ambasador” şi nu în ultimul rînd, Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan.

Lucrările conferinţei au fost moderate de colegul nostru de la Rai – TG1, Paolo Di Giannantonio.

Ambasadorul George Bologan a arătat că „decembrie 1989 a reprezentat pentru poporul român începutul unei noi istorii, datorită sacrificiului celor care au luptat pentru libertatea şi demnitatea întregii naţiuni şi al căror gest eroic îl comemorăm astăzi”. ”Presa – a continuat şeful misiunii diplomatice de la Roma – a jucat în acele evenimente un rol fundamental, transformîndu-se într-un mijloc pentru obţinerea libertăţii şi devenind o nouă tribună pentru afirmarea valorilor democratice.”

Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania, fost jurnalist  la Radio Europa Liberă în acea perioadă, a subliniat rolul pe care l-a avut acest post de radio în consolidarea dorinţei de libertate a poporului român:

„Dacă Revoluţia din decembrie a fost prima revoluţie transmisă în direct, trebuie să admitem faptul că aceasta a fost construită de-a lungul timpului la radio, ţinînd cont de numarul mare al ascultătorilor români.”

Expoziţia oferă vizitatorilor italieni şi români posibilitatea de a retrăi acele clipe tulburătoare şi încărcate de emoţii din decembrie 1989, prin prisma imaginilor difuzate atunci de telejurnalele televiziunilor italiene.

Folosirea simultană a celor opt monitoare cu imagini diverse are scopul de a transmite telespectatorului emoţia acelor clipe transmise în direct la nivel naţional şi internaţional.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.