Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, va deschide, astăzi, expoziţia fotografică sub genericul “30”, dedicată momentului marii schimbări care a început în urmă cu 30 de ani în oraşul-martir Timişoara, evenimentul urmând să aibă loc în spaţiul fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, unde va fi amenajat Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În acest context, ministrul Culturii va prezenta şi conceptul muzeal al viitorului MNRA, în fosta comenduire militară, o clădire de secol VIII cu puternice semnificaţii istorice, cea mai recentă rămânând în memoria colectivă ca loc în faţa căruia, în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989, a fost împuşcat mortal de către un ofiţer primul erou al Revoluţiei, Lepa Bărbat.

Pe simeze se vor afla lucrările semnate de artiştii fotografi Dobrivoie Kerpenisan, Cornel Brad şi Andrei Pandele, precum şi o serie de instantanee realizate de fotografi amatori şi profesionişti care au surprins momentele esenţiale, dar şi chipurile eroilor Revoluţiei.

Un proiect-memorie, “Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuţi ai Revoluţiei din România”, semnat de Dobrivoie Kerpenisan, va fi vernisat aici luni, iar lucrările vor putea fi admirate până în 30 ianuarie 2020.

“În acele zile, fotografiam în special oameni obişnuiţi: tineri, vârstnici, copii, mame, muncitori şi alţii. La momentul respectiv nu eram conştient despre semnificaţia istorică a acţiunilor mele. Eram unul dintre ei, iar faptul că eram acolo a fost singurul lucru care a contat în acel moment. O experienţă existenţială care avea să-mi schimbe viaţa în final”, afirmă Dobrivoie Kerpenisan, potrivit unui comunicat al Direcţiei Judeţene de Cultură Timiş.

Dobrivoie Kerpenisan era student în Germania şi a ajuns în România pe 17 decembrie 1989, cu doar câteva ore înainte de închiderea graniţelor, pentru a-şi vizita bunicii din comuna timişeană Sânpetru Mare. Chiar din prima zi, tânărul fotograf a urmărit mulţimea cu aparatul său de filmat, a înregistrat pe peliculă revolta şi anarhia din satul natal, protestele de masă, jafurile, dar şi imaginea a zeci de trupuri grav rănite, în Timişoara.

Recent, i-a căutat pe protagoniştii revoltei din Sânpetru Mare, le-a arătat fotografiile din urmă cu trei decenii, i-a îndemnat să rememoreze acele momente istorice şi să îşi spună gândurile în legătură cu traseul României. Acest proces de confruntare cu trecutul a unor oameni simpli, foşti revoluţionari la ei în comună, este surprins în documentarul “Rebeli cu o cauză”, proiectul multimedia care însoţeşte expoziţia de fotografie a artistului.

Sursa: Agerpres

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania