“Eden”, povestea neobişnuită a unei tinere nevoite să trăiască în izolare totală, semnată de regizoarea maghiară Agnes Kocsis, va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam (22 ianuarie – 2 februarie 2020), în competiţia Big Screen.

Potrivit unui comunicat de presă, pelicula concurează pentru VPRO Big Screen Award, în valoare de 30.000 de euro.

“Pentru mine, ‘Eden’ a fost o astfel de provocare din care ai absolut întotdeauna multe lucruri de învăţat. M-am bucurat să o cunosc pe Agnes Kocsis şi să pornesc cu ea la acest drum lung şi presărat cu obstacole; am descoperit un om puternic, un regizor capabil să lupte şi să treacă peste orice încercare pentru a-şi duce la bun sfârşit opera, fără să facă compromisuri”, declară producătoarea Oana Giurgiu.

Al treilea lungmetraj al regizoarei multi-premiate pentru Adrienn Pal (2010) şi Fresh Air (2006), ambele lansate la Cannes, “Eden” este o coproducţie Ungaria-România finanţată de Hungarian Film Fund, Centrul Naţional al Cinematografiei şi programul MEDIA al Uniunii Europene. Filmările au avut loc la Mafilm Studios, în Budapesta, şi în diverse locaţii din Ungaria.

Agnes Kocsis semnează şi scenariul, iar imaginea este realizată de Mate Toth Widamon (What Ever Happened to Timi). În rolurile centrale apar actriţa croată Lana Baric (You Carry Me), alături de Daan Stuyven, muzician şi compozitor belgian, Lorant Bocskor-Sallo, actor maghiar din România, şi Maya Roberti.

Născută în 1971 la Budapesta, Agnes Kocsis este una dintre cele mai importante voci feminine ale cinematografiei europene actuale.

A studiat Limba şi literatura poloneză, Estetică şi Teoria filmului la Facultatea de Arte a Universităţii “Eotvos Lorand”, iar în 2005 a absolvit şi cursurile de regie ale Academiei de Teatru şi Film din capitala Ungariei.

Regizoarea a devenit cunoscută odată cu debutul în lungmetrajul “Fresh Air”, selectat în 2006 în secţiunea Semaine de la Critique la Cannes. În acelaşi an, tot la Cannes, scurtmetrajul “The Virus” a obţinut premiul al treilea al competiţiei Cinefondation. Al doilea lungmetraj, “Adrienn Pal”, i-a confirmat talentul, începându-şi traseul remarcabil cu Premiul FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard la Cannes 2010. Filmul a făcut apoi turul marilor festivaluri şi a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, categoria Descoperirea Anului.

În 2018, Agnes Kocsis a făcut parte din juriul competiţiei Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Înfiinţată în 1994, Libra Film Productions este una dintre cele mai importante companii de producţie de film din România, cu zeci de titluri în portofoliu, printre cele mai recente numărându-se: “Parking”, “Moromeţii 2”, “Povestea iubirii”, “Lumea e a mea”, “De ce eu?”, “Aliyah DaDa”.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania