Zeci de oficialități din România și Serbia au fost prezente vineri, la Moldova Nouă, pentru a marca, în mod oficial, deschiderea punctului vamal de trecere a frontierei cu Serbia și punerea în funcțiune a bacului care va lega, peste Dunărece, cele două localități. Astfel, începând din 1 ianuarie 2020, între localitățile Moldova Nouă din România și Golubac din Serbia va circula cu regularitate un bac, acesta urmând să aibă cel puțin două curse zilnic, iar în perioadele de vârf de sezon turistic numărul curselor zilnice va fi dublu. Potrivit comandantului navei, Florian Dragoş Boboc, între Moldova Nouă şi Golubac pot fi transportate, cu bacul, aproximativ 24 de autoturisme, respectiv 100 de pasageri.

Primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, a spus că inaugurarea bacului ce leagă cele două țări nu doar că apropie și mai mult poporul român de cel sârb, ci deschide poarta spre dezvoltare, atât din punct de vedere turistic, cât și din punct de vedere economic, nu doar pentru orașul Moldova Nouă, ci pentru întreaga zonă a Clisurii Dunării.

 „Dacă ne uităm în jur o să ni se pară că suntem într-un deșert, undeva departe și nu are ce să caute acest punct de frontieră aici, dar eu vă pot spune că noi, azi, aici, sădim sămânța turismului în Clisura Dunării. Referitor la Clisura Dunării, dacă ar fi să parafrazez pe cineva, acesta poate fi viitorul EL Dorado al turismului românesc. În acest sens, putem spune că un prim lucrul l-am bifat: punctul de trecere a frontierei cu Serbia. Va mai trebui să găsim și un loc unde să oprească vasele de croazieră, dar și să învățăm să oferim servicii turistice de calitate. Dacă, acum, acest loc ni se pare părăsit, peste câțiva ani, cinci, șapte, zece, mi-aș dori ca zona Clisurii Dunării să devină viitorul Las Vegas al Banatului, o zonă extrem de frumoasă care va merita să fie vizitată de oricine. Am spus Las Vegas pentru că ei s-au dezvoltat în deșert, la fel cum e situația actuală la noi”, a spus Adrian Torma.

Primarul orașului sârbesc Golubac, Nebojša Mijović, a ținut să reitereze, în fața celor prezenți, importanța acestui proiect în dezvoltarea turistică și economică a celor două țări, iar imediat după acest moment, primarul Adrian Torma i-a mulțumit edilului pentru sfaturile date în cadrul primului său mandat de edil-șef, acesta oferindu-i oficialului sârb, în semn de mulțumire și recunoștință, cheia orașului Moldova Nouă.

La momentul festiv au fost prezenți reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin – Silviu Hurduzeu, președinte și Ionuț Popovici, vicepreședinte. Au fost, de asemenea, prezenți reprezentanți ai Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Timișoara, Anca Lolescu, consulul Serbiei la Timișoara, Vladan Tadic, președintele Uniunii Sârbilor din România, Ognjan Krstici, deputatul minorității sârbe, Slavoliub Adnagi, consulii Spaniei și Macedoniei, dar și mai mulți primari din Clisura Dunării.

Inaugurarea oficială a bacului pe Dunăre, este un proiect transfrontalier în care au fost implicate mai multe instituții, respectiv Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Moldova Nouă și Primăria Golubac din Serbia.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania