fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEGuvernul de la Budapesta dublează în 2020 fondurile destinate proiectelor culturale şi...

Guvernul de la Budapesta dublează în 2020 fondurile destinate proiectelor culturale şi de învăţământ din afara Ungariei

Publicat în

spot_img
spot_img

Pachetul financiar destinat concursului de proiecte „Pentru cultura şi învăţământul maghiar” dedicat sprijinirii maghiarilor de peste hotare pentru a se menţine pe pământul lor natal va creşte de la 1,1 miliard de forinţi anul acesta la 2 miliarde anul viitor – a anunţat Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului la o conferinţă de presă de la Budapesta.

Potápi susține că pachetul financiar al concursului central se va mări de la 700 milioane la 1 miliard de forinţi, iar pachetul global al concursurilor regionale de la 400 milioane la 1 miliard de forinţi.

Secretarul de stat a explicat că se va modifica şi suma sprijinului care poate fi acordat: în cazul concursului central poate fi solicitată o sumă între 500 mii şi 10 milioane de forinţi, iar în cazul celor regionale, suma poate varia între 300 mii şi 3 milioane de forinţi.

Árpád János Potápi a evidenţiat câteva schimbări importante, precum faptul că un candidat poate aplica doar cu un singur proiect, adică poate participa numai la un concurs central sau la unul regional; de asemenea, instituţiile de interes naţional nu pot depune proiecte, suma de două milioane de forinţi pentru care au putut candida în trecut va fi alocată ca sprijin pentru instituţiile în cauză.

În cadrul concursului pot fi depuse proiecte referitoare la programe culturale şi educaţionale care servesc scopurile comunităţii maghiare, activităţi legate de comunitate, presa scrisă
şi electronică, edituri, organizaţii civile, biserici, persoane juridice din interiorul bisericilor, funcţionarea instituţiilor, respectiv la dezvoltări şi investiţii imobiliare. Concursul central poate acorda sprijin şi pentru cumpărarea unui imobil sau a unui autovehicul – a spus secretarul de stat.

Concursurile regionale se vor desfăşura în patru zone : Slovacia, Ucraina Subcarpatică, Transilvania şi Voivodina, fiind gestionate de filialele Administrării de fonduri “Bethlen Gábor”
S.A. şi de organizaţii locale care contribuie în mod responsabil la realizarea obiectivelor politicii naţionale.

Scopul concursurilor de proiecte este facilitarea menţinerii comunităţilor maghiare de peste hotare pe pământul lor natal, întreţinerea şi dezvoltarea legăturilor multilaterale între aceste comunităţi şi Ungaria, precum şi consolidarea identităţii naţionale maghiare prin sprijinirea culturii şi învăţământului.

Árpád János Potápi a adăugat că pachetul financiar al programului de burse de studii “Dr. Szász Pál”, program lansat în 2012 şi destinat sprijinirii studenţilor la drept de limbă maghiară de peste hotare, va fi mărit de la 18 la 36 milioane forinţi. Scopul bursei este ca maghiarii din ţările vecine să beneficieze de jurişti bine pregătiţi, devotaţi naţiunii, care cunosc limbajul de
specialitate maghiar şi cel al ţării în care trăiesc, având experienţe în domeniu în ambele ţări.

Sursa: MTI

Redactia

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

La Bistrița are loc o nouă ediţie a Ostermarkt, târgul de Paşti al saşilor

Saşii s-au adunat, sâmbătă, în centrul istoric al municipiului Bistriţa, pentru o nouă ediţie a Ostermarkt - târgul de Paşti, o tradiţie veche de aproape nouă secole care are loc cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor.

Mihai Tîrnoveanu, liderul organizației extremiste Calea Neamului, amendat cu 10.000 de lei pentru că a încercat să perturbe manifestările din Târgu Mureș de Ziua Maghiarilor...

Tîrnoveanu a fost ultima oară în Sfântu Gheorghe în 1 decembrie 2023, cu scopul de a organiza o manifestare în onoarea poporului român. În locul unei mulțimi zgomotoase, evenimentul nu a reușit să atragă decât puțini oameni, făcându-se auzite doar câteva lozinci antimaghiare.