Cea de-a doua zi de Crăciun este și cea în care are loc un fenomen astronomic spectaculos. Este vorba despre așa-numita eclipsă a „inelului de foc”. Eclipsa de soare este a treia și ultima din acest an, fiind însă singura eclipsă inelară. Din păcate, fenomenul nu va fi vizibil din România.

Eclipsa de soare inelară este vizibilă în Orientul Mijlociu, unde a şi început, traversând Qatarul, Emiratele Arabe Unite şi Sultanatul Oman. Eclipsa va ajunge apoi în Oceanul Indian, către India de Sud şi Sri Lanka, de unde va traversa Golful Bengal pentru a fi vizibilă apoi în Sumatra, Malaezia şi Singapore, unde va înregistra faza maximă. Va trece apoi prin Borneo şi se va încheia în Oceanul Pacific, în insula Guam. 

Durata acestui fenomen rar va fi de numai câteva minute, astfel că eclipsa de Soare inelară din 26 decembrie 2019 va dura circa 3 minute şi 40 de secunde, în faza maximă ce va fi înregistrată în Marea Chinei de Sud. Cea mai lungă eclipsă inelară din acest mileniu a avut loc în 15 ianuarie 2010 şi a durat 11 minute şi 8 secunde, iar din România a putut fi văzută ca una parţială.

Fenomenul din 26 decembrie este al treilea din acest an, după eclipsa de Soare parţială din 6 ianuarie 2019 şi cea totală de Soare din 2 iulie 2019, însă niciuna nu a fost vizibilă din România.

Calendarul Eclipselor de Soare Inelare până în 2030 şi unde se vor vedea:

  • 21 iunie 2020 – Republica Democratică Congo, Sudan, Etiopia, Eritrea, Yemen, Rub al-Chali, Oman, Sudul Pakistanului, Nordul Indiei, New Delhi, Tibet, Sudul Chinei, Chongqing, Taiwan (parţial în Asia, S-E Europei, Africa, Orientul Mijlociu, Melanesia de Vest, Australia de Vest, Peninsula Cape York)
  • 10 iunie 2021 – Nordul Canadei, Greoenlanda, Rusia (parţial în Nordul Americii de Nord, Europa, Asia)
  • 24 octombrie 2023 – Vestul Statelor Unite, America Centrală, Columbia, Brazilia (parţial în America de Nord şi America de Sud)
  • 2 octombrie 2024 – Sudul Chile, Argentina de Sud (parţial în Pacific, Sudul Americii de Sud)
  • 17 februarie 2026 – Antarctica (parţial în Sudul Argentinei, Chile, Africa de Sud)
  • 6 februarie 2027 – Chile, Argentina, Atlantic (parţial în America de Sud, Antarctica, Africa de Sud şi de Vest)
  • 26 ianuarie 2028 – Ecuador, Peru, Brazilia, Surinam, Spania, Portugalia (parţial în partea estică a Americii de Nord, America Centrală şi de Sud, Europa de Vest, N-V Africii)
  • 1 iunie 2030 – Algeria, Tunisia, Grecia, Turcia, Rusia, Nordul Chinei, Japonia (parţial în Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia, Arctica, Alaska)

O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece printre Pământ şi Soare, obturând parţial sau total vizibilitatea Soarelui de pe Terra. O eclipsă solară inelară apare atunci când diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, blocând cea mai mare parte a luminii Soarelui şi determinând steaua să arate precum un inel strălucitor ce înconjoară satelitul natural al Pământului. O eclipsă inelară  poate apărea ca o eclipsă parţială pe o regiune a Terrei ce se întinde pe mii de kilometri.

sursa: descoperă.ro, realitatea.net

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania