fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBAPapa Francisc l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia pe Mons. Gergely Kovács

Papa Francisc l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia pe Mons. Gergely Kovács

Publicat în

spot_img
spot_img

Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe Mons. Gergely Kovács ca Arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, acceptând totodată renunțarea la oficiu a Înaltpreasfințitului György Jakubinyi, până acum Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia și a Preasfințitului József Tamás, Episcop auxiliar al aceleiași Arhidieceze. Data și locul consacrării episcopale a Mons. Gergely Kovács nu au fost încă stabilite.

Anunțul a fost publicat în 24 decembrie 2019 de către Sfântul Scaun. Din voința Papei Francisc, Mons. György Jakubinyi rămâne la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia ca Administrator Apostolic, până la preluarea în posesie a Arhidiecezei de către noul Arhiepiscop numit.

Mons. Gergely Kovács s-a născut la 21 iulie 1968 la Târgu Secuiesc, județul Covasna în Arhiepiscopia de Alba Iulia, unde a absolvit studiile liceale în 1987. Până în 1990 a urmat cursurile Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Trimis la Roma din 1990 până în 1996, a studiat la Universitatea Pontificală Gregoriană (PUG), finalizând cu un bacalaureat în Teologie în 1992. A fost hirotonit preot la Târgu Secuiesc la 3 iulie 1993 de către Arhiepiscopul de Alba Iulia E.S. Mons. Lajos Bálint și încardinat în aceeași Arhidieceză. A obținut apoi licența în Drept Canonic la Universitatea Laterană în 1994 și doctoratul în 1996. Mons. Gergely vorbește fluent maghiară, română, italiană și germană.

În decursul celor 26 de ani de preoție a îndeplinit diverse funcții și responsabilități. Din 1996 a slujit ca vicar parohial la Târgu Mureș. Din 1997 se află în serviciul Sfântului Scaun activând în cadrul Consiliului Pontifical pentru Cultură, în care a fost responsabil pentru secțiunea limba germană și Europa Centrală de Est și redactor al revistei Cultura e Fede. Numit la 24 iulie 2000 Capelan al Sfântului Părinte de către Papa Ioan Paul al II-lea, din 2007 activează ca Director al Oficiului aceluiași Consiliu Pontifical. Colaborează atât cu Congregația pentru Cler, secțiunea de limbă germană, cât și cu Tribunalul Rota Romana.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia are o suprafață de 58.234 km2 și 335.500 de romano-catolici, dintr-o populație totală de 3.590.500 de locuitori. Este organizată în 253 de parohii și are 299 de preoți diecezani și 44 de seminariști în propriul seminar, 132 de persoane consacrate (51 călugări și 81 de călugărițe).

Redactia

Articole recente

CJ Maramureș a alocat un milion de lei, fonduri nerambursabile, pentru domeniul culturii

Fondul de un milion de lei a fost aprobat de consilierii judeţeni pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor în domeniul culturii

Șoareci morţi, praf, mucegai și gândaci de bucătărie, găsiți de comisarii de la Protecţia Consumatorului în cantina unui colegiu din Timişoara

Cantina Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Timişoara a fost închisă de inspectorii de la Protecţia Consumatorului

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Mai multe articole de același fel

La Bistrița are loc o nouă ediţie a Ostermarkt, târgul de Paşti al saşilor

Saşii s-au adunat, sâmbătă, în centrul istoric al municipiului Bistriţa, pentru o nouă ediţie a Ostermarkt - târgul de Paşti, o tradiţie veche de aproape nouă secole care are loc cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor.

Mihai Tîrnoveanu, liderul organizației extremiste Calea Neamului, amendat cu 10.000 de lei pentru că a încercat să perturbe manifestările din Târgu Mureș de Ziua Maghiarilor...

Tîrnoveanu a fost ultima oară în Sfântu Gheorghe în 1 decembrie 2023, cu scopul de a organiza o manifestare în onoarea poporului român. În locul unei mulțimi zgomotoase, evenimentul nu a reușit să atragă decât puțini oameni, făcându-se auzite doar câteva lozinci antimaghiare.

UDMR a încheiat acorduri electorale cu cele două partide maghiare mai mici din Transilvania

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a încheiat, miercuri, la Cluj-Napoca, acorduri electorale cu cele două partide maghiare mai mici din Transilvania, Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) şi Forţa Civică Maghiară (FCM).