Punctul de frontieră Borş-Ártánd dintre România şi Ungaria a fost martorul unui eveniment unic pentru cele două țări: o rugăciune pentru pace la care au participat atât credincioși din Ungaria cât și din România. Evenimentul a avut loc în 18 decembrie, la iniţiativa parohiei romano-catolice din Biharkeresztes (Ungaria), loc unde a poposit statuia Sf. Fecioare Maria de la Fatima, alături de relicva Sf. Ladislau. Evenimentul – unic prin autenticitatea mesajului său – arată comuniunea şi spiritul de înţelegere care domneşte în sufletele credincioşilor români şi maghiari, bunăvoinţa și pacea care să domnească între toate popoarele fiind şi mesajul Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Două grupuri de pelerini s-au întâlnit pe linia de demarcaţie dintre cele două ţări unde, sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, românii şi maghiarii s-au îmbrăţişat în rugăciune pentru pacea şi înţelegerea dintre popoare. Grupul pelerinilor din Ungaria a fost condus de Părintele Denés Zsoltán şi de Tókos Felyes Béla, consilier la parohia romano-catolică Biharkeresztes, alături de colonelul dr. Péter Sándor – comandantul Vămii Ártánd şi Biró Árpád, consilier al secretarului de stat al Ministrului Resurselor Umane, Latotcai Csaba.

Grupul de pelerini din România a avut două delegaţii: grupul greco-catolic a fost condus de Părintele vicar Antoniu Chifor şi a avut în componenţă seminariştii orădeni alături de un grup de credincioşi, iar delegaţia romano-catolică a fost condusă de Părintele Kiss Marton şi a avut în componenţă un grup de elevi de la Liceul romano-catolic Szént Lászlo. Din partea comunităţii greco-catolice au fost prezenţi Părintele Alexandru Chivari şi Părintele Sorin Crăciun.

Rugăciunea de consacrare la Inima Neprihănită a Mariei a fost rostită de Părintele Denés Zsoltán şi de către Părintele vicar Antoniu Chifor. Grupul seminariştilor orădeni, sub îndrumarea Părintelui Rector Anton Cioba, a cântat câteva colinde care au înfrumuseţat şi înălţat momentul de rugăciune. Finalul momentului de rugăciune i-a adunat pe pelerinii celor două popoare în jurul statuii Sf. Fecioare Maria, rostindu-se rugăciunile „Tatăl Nostru” şi „Născătoare de Dumnezeu” în limba maghiară şi în limba română.

La ora 16.00, statuia Sf. Fecioare Maria de la Fatima, însoţită de grupul de pelerini din Ungaria a poposit în Catedrala Greco-catolică Sf. Nicolae. În prezenţa episcopilor PSS. Dr. Virgil Bercea şi PSS Böcskei László, credincioşii români şi maghiari s-au rugat Sf. Rozariu.

Evenimentul a fost organizat cu aprobarea autorităţilor vamale româneşti şi maghiare.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.