Guvernul a decis, în ultima sa ședință din acest an, alocarea sumei de 8 milioane de euro pentru reabilitarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din stațiunea Băile Herculane. Este vorba despre Pavilionul 6, o clădire care aparține Ministerului Apărării Naționale și care, la fel ca mai toate celelalte clădiri istorice din stațiunea cărășană, se află într-o stare avanasată de degradare. Conform hotărârii Executivului, clădirea va redeveni sanatoriu medical pentru personalul Ministerului Apărării Naționale și familiile lor, pentru pensionari și veteranii de război.

Guvernul a adoptat în ultima ședință din acest an o hotărâre ce prevede „reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii «Lucrări de consolidare şi reabilitare la Sanatoriul Medical Militar „Regele Ferdinand I – Hotel»”, din Băile Herculane. Este vorba despre fostul sanatoriu militar, clădirea amplasată lână statuia lui Hercules și care aparține Ministerului Apărării, considerată una dintre cele mai frumoase din Herculane.

Investiția este estimată la 36,4 milioane de lei, echivalentul a 7,6 milioane de euro calculată la cursul din 19 august. Șantierul ar trebui să țină trei ani, iar banii vor fi alocați prin finanțare multianuală, începând din 2020.

Este primul pas concret pe care îl face guvernul pentru reabilitarea Pavilionului 6., o investiție despre care se discută încă din 2015. Certificatu de urbanism pentru reabilitarea clădirii există încă din 2014. În același ani MApN a făcut un proiect tehnic, iar doi ani mai târziu a făcut rost de avizul Direcției de Cultură Caraș-Severin. Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, anunța în 2017 că în doi ani vom avea o nouă bază pentru recuperarea militarilor răniți în teatrele de operații, la Herculane.

Clădirea s-a numit inițial „Ospătăria cea mare”. A fost terminată în anul 1824, dar a fost modificată prin 1906. Are subsol, parter, mezanin și trei etaje și un lift hidraulic. Până în anul 1960, imobilul din centrul vechi al stațiunii a fost sanatoriu militar și a aparținut Ministerului Apărării, care l-a pierdut la un moment dat. Clădirea a ajuns la Societatea Comercială Hercules S.A., care nu a mai folosit-o din 1990.

„Imobilul este proprietatea privată a Ministerului Apărării Naţionale, în baza Sentinţei civile nr. 932/1999 a Tribunalului Caraş-Severin, rămasă definitivă şi irevocabilă. Imobilul a intrat efectiv în patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale în anul 2004”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Ruina Pavilionului 6 este cea mai impozantă din centrul stațiunii, fiind încadrată în clasa de risc seismic RsII. Proiectul prevede consolidare și restaurarea fațadelor, cu texturile și culorile inițiale.

„Cele cinci elemente decorative principale ale fațadei, intitulate «Izvoarele termale», «Baia», «Drumețiile», «Hangița» și «Bagajistul», se vor restaura și păstra în totalitate. (…) Fațadele se vor finisa cu vopsitorii simple de exterior, culori bej și grena, respectând întocmai culorile inițiale ale clădirii. Elementele de feronerie (balustradele metalice) se vor reface în totalitate. Tâmplăria exterioară va fi înlocuită în totalitate cu tâmplărie din lemn triplustratificat și geam termoizolant, deoarece starea acesteia nu permite recondiționarea, păstrându-se întocmai forma, dimensiunile și aspectul inițiale”, se mai arată în hotărârea de guvern.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

1 COMENTARIU

Comments are closed.