Megfigyeltük-e már, hogy a János írása szerinti evangéliumban nincsen születéstörténet? János apostol nem ír közvetlenül karácsonyi történetet. Közvetett módon azonban az ô mûve is tartalmaz karácsonyi üzenetet. János, az evangélista mondanivalóját a teremtés elôttrôl kezdi. Így több titkot tár fel, mint amit Mózes elsô könyvébôl megtudhatunk. Mózes a teremtés pillanatától kezdve tudósít bennünket az eseményekrôl. János a teremtés mögé lát és elmondja nekünk, hogy a mindenség letrehozásában közremûködött még valaki az Atyán kívül, aki nem más, mint az Örökkévaló Fia, az Ige.

Tehát János eloszlatja azt a félreértést, miszerint a Jézus Krisztus életének a bethlehemi jászolbölcsô lenne az elsô állomása. Isten Fia ugyan az elsô Karácsony alkalmával öltött testet, de az Ô lénye az örökkévalóságban ered. Azonos azzal a világossággal, amely még azelôtt jelen volt, míg csillagok, az anyagi fényforrások megjelentek. Ô az a világosság, aki folytonos küzdelemben áll a sötétséggel, de legyôzi azt, mert nem egyenlô partnerek. Nem véletlen az, hogy a hagyomány majd a Karácsony ünnepét, amelyet csak késôbb tesz hivatalos ünnepnappá, a téli napéjegyenlôség kalendáriumi idôpontjával kapcsolja össze.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.