În municipiul Miercurea Ciuc se vor realiza încă două investiţii importante în domeniul învăţământului, prin care atât cei mai mici cetăţeni ai oraşului, cât şi elevii de la un important grup şcolar vor beneficia de condiţii mult mai bune de educaţie. Este vorba de contractarea a două proiecte REGIO, ambele pe Axa Prioritară 4, dar pe obiective diferite, pentru creşterea calităţii infrastructurii educaţionale, a anunțat astăzi ADR Centru într-un comunicat de presă.

Astfel, la Grădiniţa “Micimacko” (“Winnie the Pooh”) este vorba de asigurarea accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă, în timp ce pentru Atelierul-şcoală de la Liceul Tehnologic Kós Károly” este vorba despre îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale relevante pentru piaţa forţei de muncă. Valoarea totală cumulată a celor două proiecte este de peste 9 milioane lei, de aceste investiţii urmând să beneficieze peste 700 de copii şi tineri.

“Am desfăşurat recent o suită de dezbateri în regiune, cu privire la impactul fondurilor europene atrase pentru dezvoltare. În cadrul întâlnirii de la Miercurea Ciuc, a rezultat că oamenii cunosc faptul că se investeşte în baza materială dedicată educaţiei şi cunosc rolul resurselor europene pentru dezvoltare, deoarece numai din bugetul local aceste investiţii nu ar fi putut fi realizate. Edilii atrag efectiv peste 10 milioane euro, care vor duce la creşterea calităţii învăţământului prin activităţi de eficientizare energetică a clădirilor de grădiniţe, şcoli şi licee.

Administraţia publică locală caută soluţii adecvate pentru a rezolva problemele de consum şi calitate a microclimatului în spaţiile de învăţământ, iar acum se va investi şi pentru modernizare şi îmbunătăţirea dotărilor. Este importantă prognozarea şi corelarea necesarului de finanţare, pentru prioritizarea tuturor investiţiilor. Pentru asigurarea bazei materiale minime, pentru realizarea de clădiri moderne, cu condiţii sanitare decente, având dotări corespunzătoare şi material didactic potrivit, programul REGIO este cea mai bună opţiune.

În întreaga regiune avem contractate multe tipuri de proiecte pentru desfăşurarea optimă a actului educaţional, de la anvelopări şi eficientizare energetică, la modernizări şi reabilitări de clădiri din domeniul învăţământului, sau chiar construirea unor noi clădiri pentru aceste instituţii, acolo unde cele vechi nu mai pot fi utilizate. În total, vorbim de sume cumulate de peste 55 milioane euro, pe toate axele şi domeniile de intervenţie, care trebuie să asigure creşterea calităţii învăţământului în Regiunea Centru” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Proiectele contractate, domeniul de finanţare şi termenele de finalizare a investiţiilor:

Proiectul “Reabilitarea Grădiniţei Micimacko (Winnie the Pooh)” din Miercurea Ciuc are o valoare totală de 2.746.371,62 lei, din care 2.596.735,65 lei reprezintă fondurile europene solicitate. Alocarea financiară este asigurată din Programul Operaţional Regional 2014-2020, prin Obiectivul Specific 4.4 – Creşterea calităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă.

Proiectul “Finalizarea lucrărilor începute la Liceul Tehnologic Kos Karoly: Atelier” din Miercurea Ciuc are o valoare totală de 6.305.513,46 lei, din care 1.655.745,62 lei reprezintă fondurile europene solicitate, diferenţa de peste 4,6 milioane lei fiind contribuţia municipalităţii la cheltuielile eligibile şi neeligibile ale proiectului. Fondurile solicitate sunt alocate din Programul Operaţional Regional 2014-2020, prin Obiectiv Specific 4.5 – Creşterea calităţii infrastructurii educaţionale relevante pentru piaţa forţei de muncă.

Beneficiarul finanţării – Primăria municipiului Miercurea Ciuc – a estimat că termenul de finalizare a investiţiilor pentru proiectul de la Grădiniţa Micimacko este data de 31 august 2021, iar lucrările de la Atelierul-şcoală al Liceului Kos Karoly se vor finaliza până la 30 aprilie 2021.

Descrierea investiţiilor:

În acest moment clădirea Grădiniţei Micimacko este compusă din subsol tehnic parţial, parter şi etaj, cu o suprafaţă construită de 349 mp, la care se adaugă 68,5 mp de la un şopron provizoriu, suprafaţa totală desfăşurată fiind de 813,26 mp. Clădirea a fost edificată în 1974 cu un regim de înălţime P+1, iar la începutul anilor ‘˜90 construcţia a fost reamenajată, realizându-se un acoperiş tip şarpantă. În urmă cu peste 15 ani, în partea nordică a clădirii s-a construit şopronul provizoriu din lemn, care a devenit, în timp, o anexă permanentă a imobilului.

Prin lucrările de modernizare, suprafaţa construită totală a clădirii se va extinde la 477,5 mp, iar suprafaţa desfăşurată va creşte la peste 1.230 mp, fiind creată o suprafaţa utilă nouă de peste 370 mp (cu sala de mese). Vor fi edificate trei noi săli de grupe şi se estimează că va creşte numărul elevilor în unitatea de învăţământ preşcolar cu maxim 60 de copii. În aceeaşi timp, prin proiect se va realiza şi dotarea întregii clădiri cu mobilier, în special pentru cel de-al doilea etaj, rezultat în urma modernizării clădirii. Se vor achiziţiona echipamente atât pentru sala de mese cât şi pentru terenul de joacă, ce va fi reamenajat.

Pentru atelierele de la Liceul Tehnologic Kos Karoly este vorba despre finalizarea lucrărilor începute în urmă cu 12 ani, la obiectul de investiţie “Campus şcolar – clădire atelier”. În ultimii ani, Liceul Kos Karoly a beneficiat de finanţare pentru reabilitare termică şi pentru dotări, dar exclusiv pentru partea de studiu, nu şi pentru atelierul-şcoală. În aceste condiţii, pentru cei peste 500 de elevi, continuarea lucrărilor la imobilul nefinalizat a devenit o prioritate.

Prin proiect se doreşte reproiectarea atelierelor, împreună cu anexe şi spaţii pentru birouri, depozite pentru materiale brute şi neprelucrate, dar şi vestiare cu grupuri sanitare. Amprenta construcţiei propuse va avea o suprafaţă de peste 920 mp, respectiv o construcţie care va include trei ateliere – de tâmplărie, de zidărie, de instalaţii sanitare – un laborator de materiale, spaţii de depozitare pentru materiale neprelucrate, vestiare şi alte anexe. Noua clădire va adăposti ateliere moderne şi echipate corespunzător, indispensabile în activităţile şcolare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania