Tribunalul din Zagreb, Croația, a pronunţat o sentinţă în primă instanţă în procesul comun al lui Ivo Sanader, fost premier al Croaţiei şi Zsolt Hernádi, preşedintele şi directorul general al companiei maghiare MOL. Potrivit hotărârii, Sanader a fost condamnat la şase ani de închisoare, în timp ce omului de afaceri maghiar acuzat de mituirea fostului prim-ministru croat i s-a aplicat, în absenţă, o pedeapsă de doi ani, a anunţat televiziunea publică croată.

În procesul comun al celor doi, care a început în urmă cu un an şi două luni, instanţa a decis că cei doi acuzaţi se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de dare, respectiv luare de mită.

Potrivit motivării formulate de judecătorul Maja Stampar Stipic, Sanader s-a înţeles cu Zsolt Hernádi ca în schimbul sumei de 10 milioane de euro, compania maghiară să obţină dreptul de
administrator asupra companiei petroliere croate INA, respectiv ca INA să se renunţe la activitatea în domeniul gazelor, care cauza pierderi.

“În cadrul şedinţei de guvern, Sanader a solicitat aprobarea raportului care autoriza MOL să deţină controlul asupra INA, ceea ce cabinetul a şi făcut”, a spus judecătorul.

Din motive de sănătate, Sanader – care se află în închisoare pentru o altă condamnare – nu a fost prezent la proces. În dosarul de corupţie cunoscut sub numele de Planinska, curtea supremă din Croaţia i-a crescut pedeapsa la şase ani de închisoare, sentinţa dată recent fiind definitivă.

Instanţa a dispus, de asemenea, confiscarea bunurilor fostului şef al guvernului croat, până la valoarea de cinci milioane de euro. Sanader şi Hernádi mai trebuie să achite şi cheltuielile de
judecată în valoare de aproape 8000 de euro.

Robert Jezic, martorul-cheie din cadrul procesului Sanader, a susţinut, anterior, că jumătate din cei 10 milioane de euro au fost transferaţi în contul unei companii elveţiene aflate în proprietatea sa. Jezic a declarat că în cel mai scurt timp posibil va transfera banii în contul instanţei, însă acest lucru nu s-a întâmplat de ani de zile. Potrivit sentinţei, Jezic va trebui să
transfere suma, acum.

Avocaţii lui Sanader au declarat, în faţa presei, că vor face recurs împotriva hotărârii. Avocatul Jadranka Slokovic a declarat că sentinţa nu a fost o surpriză. “În cadrul procesului au fost
încălcate, sistematic, atât drepturile inculpaţilor, cât şi cele ale avocaţilor apărării”, a subliniat.

Sanader a mai fost condamnat definitiv în acest caz. În procesul comun al dosarelor Hypo Bank şi Mol-INA, judecătoria judeţeană din Zagreb l-a condamnat, în noiembrie 2012, la zece de
ani de închisoare – pentru speculaţii de război, abuz în serviciu şi dare de mită. Hotărârea a devenit definitivă în 2014, în urma sentinţei pronunţate de curtea supremă din Croaţia, care a redus pedeapsa la opt ani şi jumătate de închisoare. După pronunţare, fostul premier croat s-a adresat curţii constituţionale şi în iulie 2015 a obţinut anularea sentinţei, pe motive de vicii de procedură, instanţa dispunând rejudecarea.

Urmărirea penală a lui Zsolt Hernádi a început în 2013, de către USKOK, agenţia croată de luptă împotriva crimei organizate şi a corupţiei. Potrivit USKOK, între 2008 şi 2009, șefiul MOL i-a oferit o mită de zece milioane de euro premierului croat în funcţie, Ivo Sanader. MOL S.A. şi Zsolt Hernádi au respins acuzaţiile şi au afirmat că nu au corupt niciodată un politician şi că nu au oferit mită nici pentru dobândirea drepturilor de control asupra INA.

În iulie 2011, Parchetul General al Ungariei a dispus demararea unei anchete împotriva unui autor necunoscut, cu suspiciunea săvârşirii infracţiunii de dare de mită în vederea încălcării obligaţiilor în relaţiile internaţionale. Parchetul a constatat că nu a fost săvârşită nicio infracţiune în interesul MOL şi din partea conducerii acesteia, astfel că a încheiat ancheta pe motivul lipsei infracţiunii.

În 2013, instanţa maghiară a refuzat executarea mandatului de arestare european emis de către parchetul croat împotriva lui Zsolt Hernádi, motivând că, în opinia sa, mandatul a fost emis în acelaşi caz în care parchetul din Ungaria a efectuat deja cercetări şi a încheiat ancheta motivul lipsei infracţiunii.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania