Guvernul de la Budapesta a anunțat astăzi că demarează un amplu program de modernizare a Aeroportului Debrecen – principal concurent al Aeroportului Oradea – și investește 3,1 miliarde de forinţi (9,37 milioane de euro) pentru dezvoltarea acestuia. Guvernul ungar va susţine investiţia cu 2,35 miliarde de forinţi (7,1 milioane euro), în timp ce municipalitatea din Debrecen va asigura 25% din finanţare din fonduri proprii.

Un amplu program de dezvoltare urmează să fie demarat pentru modernizarea Aeroportului din Debrecen, a declarat, luni, László Papp, primarul oraşului Debrecen, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce l-a salutat pe pasagerul cu numărul 600 000 din acest an.

Aeroportul va fi dotat cu o unitate de pompieri, vor fi achiziţionate două vehicule noi pentru stingerea incendiilor, se va extinde clădirea actualului terminal şi urmează a fi achiziţionate
echipamente pentru îmbunătăţirea securităţii pasagerilor.

Anul viitor va fi lansat un apel de proiecte pentru proiectarea unui nou terminal care să poată asigura un trafic de la 1,5 până la 2 milioane de pasageri în condiţii de siguranţă, şi va fi demarat şi procesul de proiectare a unei piste noi.

Traficul pe aeroportul Debrecen a crescut constant, începând din 2012, de la introducerea curselor de linie. Anul trecut, 380 000 de pasageri au apelat la serviciile aeroportului, iar anul 2019 a adus o creştere fără precedent în istoria aeroportului. Aeroportul Debrecen a devenit al doilea aeroport din Ungaria, ca trafic, iar în regiune se situează pe primul loc în 2019.

Potrivit primarului, creşterea constantă a traficului de pasageri din ultimii ani dovedeşte faptul că, la începutul anilor 2010, introducerea curselor de linie a fost o decizie bună. Acesta a amintit că municipalitatea a devenit din nou, în acest an, acţionar majoritar în compania care administrează aeroportul, devenind astfel proprietar al aeroportului în procent de 75%.

László Papp a indicat faptul că un amplu program de dezvoltare urmează a fi demarat anul viitor pentru modernizarea aeroportului. În data de 23 decembrie a fost publicată în Monitorul Oficial al Ungariei hotărârea de guvern potrivit căreia Cabinetul va oferi 3,1 miliarde de forinţi (9,37 milioane de euro) pentru dezvoltare. Guvernul ungar va susţine investiţia cu 2,35 miliarde de forinţi (7,1 milioane euro), iar municipalitatea va asigura 25% din finanţare din fonduri proprii.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania